Nytt pris till Nils Horners ära

Borås Artikeln publicerades
Foto:Lars-Åke Green

I maj kommer ett nytt pris att delas ut till minne av Nils Horner.

Bakom priset ligger Borås Tidning och ägarstiftelsen.

Till minnet av Nils Horner har BT och ägarstiftelsen Tore G Wärenstams stiftelse inrättat ett nytt pris, i samarbete med Sveriges Radio och journalistutbildningen vid Göteborgs universitet, JMG.

– Hans speciella stil som utrikesrapportör har samfällt hyllats. Många tycker att hans minne och gärning ska hållas vid liv, och vad görs det bäst om inte på hemmaplan. Därför har denna idé vuxit fram, säger Jan Öjmertz, ordförande i Tore G Wärenstams stiftelse.

Nils Horner-priset kommer bestå av en prissumma på 25 000 kronor. Dessutom är tanken att pristagaren ska hålla två föreläsningar, en på JMG och en på Bäckängsgymnasiet.

– Tanken är att det ska vara återkommande varje år och delas ut till utrikesjournalister som jobbat i Nils Horners anda, säger Stefan Eklund, ansvarig utgivare på BT och en av initiativtagarna till priset.

Vem som får priset kommer utses av en jury bestående av representanter från BT, SR och JMG. Vem som får det första priset är inte bestämt ännu, och det behöver inte vara en radiojournalist. Det viktiga är att personen ska ha jobbat just i Nils Horners anda.

– Han var ju en journalist som inte tog så stor plats själv utan var väldigt ödmjuk. Han såg den lilla människan i stora skeenden, och var i väldigt hög grad ute i verkligheten och rapporterade, säger Stefan Eklund.

Nils Horner var själv från Borås och började sin journalistiska karriär på BT, och Stefan Eklund har själv arbetat med honom.

– Hans död var väldigt ledsam och tragisk på flera nivåer, både för honom som person och för att det är fruktansvärt när journalister mördas i sitt yrkesutövande, säger han.

Även om BT inte har några egna utrikeskorrespondenter brukade Nils Horner skriva utrikeskrönikor för BT. Stefan Eklund tycker det är viktigt att även lokaltidningar har inslag av utrikesjournalistik.

– Även om det lokala är huvudfokus lever vi i en global värld, säger Stefan Eklund.

Fakta

Nils Horner-priset

Borås Tidning och ägarstiftelsen har tillsammans med SR och JMG inrättat priset till Nils Horners ära.

Priset består av 25 000 kronor, och vinnaren kommer även hålla föreläsningar på JMG och Bäckängsgymnasiet.

Priset ska delas ut till en utrikesjournalist som arbetat i Nils Horners anda, och vinnaren utses av en jury med representanter från BT, SR och JMG.

Syftet är att lyfta fram den goda utrikesjournalistiken.

Den 20 maj kommer det första offentliggörandet.

Visa mer...