Nytt badhus med 50-metersbassäng på Alideberg – beslut i morgon

Borås Artikeln publicerades

56,4 miljoner kronor. Så mycket beräknas det nya Alidebergsbadet kosta.

Men då byggs en 25 meter bred 50-metersbassäng.
– Vi är beredda att ta kostnaderna, säger ansvariga kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp).

I morgon skall fritids- och turistnämnden ta beslut om ett nytt inomhusbad på Alideberg utifrån den kalkyl som lokalförsörjningskontoret gjort.

Förslaget är att bygga en helt ny simhall i funkisstil med färgade glas utmed fasaden mot utomhusbadet. Det blir en 50-meters inomhusbassäng utifrån simklubben Elfsborgs önskemål, omklädningsrum med ångbastu och traditionell bastu, personalrum, entré och läktare.

Kan kommunfullmäktige ta beslut i september kan anläggningen stå klar i maj 2010 då veteran-VM i simning förläggs till Borås, lovar Lars Nordin, chef för lokalförsörjningskontoret.

När den nya anläggningen på Alideberg började diskuteras nämndes en kostnad på cirka 40 miljoner kronor. Nu visar kalkylen på 56,4 miljoner kronor.

Men det är billigt, menar Lars Nordin. En badanläggning av den här digniteten är normalt betydligt dyrare.
– Vi har jobbat okonventionellt och försökt hitta så optimala lösningar som möjligt, säger han. Det vi inte vet i dag är vilka anbud vi får in från marknaden.

Och även om kostnaden nu blir högre än vad som först beräknades är politikerna eniga om satsningen.
– Självklart skall vi granska kalkylen, men vi är beredda att ta kostnaderna, säger Morgan Hjalmarsson.

– Det här är något mer än vi räknat med, men det är en angelägen investering, säger kommunalrådet Ulf Olsson (s).

Efter att det nya Alidebergsbadet byggts återstår att ta ställning till vad som skall göras med utomhusbassängen. Men det är en fördel om den kan vara kvar, men den måste renoveras, säger fritids- och turistchefen Hans Forsman.