Nya sötningsmedel försvårar för diabetiker

På förpackningen uppges Stevia sötningsströ innehålla 100 procent kolhydrater. Sanningen är raka motsatsen – det innehåller nämligen ingen energi alls.

- Diabetiker räknar kolhydrater och därför kan det bli missvisande när de ska anpassa sitt insulin, säger Frida Clarstedt, dietist på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Borås
Dietisten Frida Clarstedt på Södra Älvsborgs Sjukhus ville höja ett varningens finger för sötningsmedlet Stevia sötningströ som har fel innehållsdeklaration. Det kan innebära förvirring för diabetiker.
Foto:
Frukt och grönt som apelsin, bör ätas varje dag. Sötsaker däremot, mer sällan ? en gång i vecka på sin höjd, rekommenderar Frida Clarstedt, dietist på Sädra Älvsborgs Sjukhus
Foto:

Det finns ett otal sötningsmedel på marknaden, både artificiella och naturliga, som på olika sätt kan ersätta socker i vår vardag. Stevia heter det senaste och godkändes av EU i november förra året.

- Det är jättebra att det kommit ett nytt sötningsmedel men det som är missvisande är att det på förpackningen står att det innehåller 100 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel, säger Frida Clarstedt, dietist på Södra Älvsborgs Sjukhus.
Stevia är en naturlig produkt och kommer från plantan sötflockel och sötningsmedlet, stevioglukosider, som utvinns ur växten är 200-400 gånger sötare än socker. I Japan har det använts sedan 1970 men har alltså inte tills nyligen blivit godkänt i EU.

- Man bör alltid vara noggrann med att kolla vad produkterna egentligen innehåller. Det kan stå osötat eller utan tillsatt socker, men i själva verket innehålla sötningsmedel som påverkar blodsockret och ger energi, säger Frida Clarstedt.
Hon berättar att livsmedelsproducenter enligt lag alltid måste vara ärliga och skriva ut allt innehåll men att de kan vara otydliga i vissa fall. Livsmedelsverket vet om problemet och jobbar för större tydlighet.

- Stevia tål uppvärmning och kan användas i bakning till exempel. Många diabetiker jag varit i kontakt med vill använda Stevia men de är osäkra på hur, säger Frida Clarstedt.
Hon menar att vi i dag får i oss för mycket socker via vår föda och genom det skapar vi ett beroende som många företag utnyttjar.

- Nackdelen med socker är att det blir farligt när vi överkonsumerar det. Godis, choklad, kakor, läsk, bullar smakar gott och det är beroendeframkallande. Socker är en billig råvara att använda, det smakar gott och därför köper folk mer.
Hennes rekommendation är att introducera socker för barn så sent som möjligt, men medger att det för många föräldrar kan vara svårt eftersom de själva skapat matvanor som kretsar kring socker.

- Man bör hålla nere på allt som smakar sött. Ett beroende byggs upp oavsett om det ger energi eller inte. Vill man ändå ha något sött så är sötningsmedel ett alternativ.