Nya partiet i Borås satsar mot valet

Äspered Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

Än så länge har Landsbygdspartiet Oberoende bara åtta medlemmar i Borås. Det vill tillförordnade ordförande Anna Karlsson ändra på. – Vi är ett nytt fräscht parti, säger hon.

Få känner till det, men Landsbygdspartiet Oberoende Boråsförening startade redan 2015. Sedan mitten av februari har Anna Karlsson, 51, varit den nya talespersonen för det lokala partiet. Tanken är att hon ska väljas till permanent ordförande på årsmötet i mars.

– Jag bor på landsbygden, även om jag inte bott här hela mitt liv, och känner starkt för landsbygdsfrågorna. Det är hjärtefrågan. Men min vision är att land och stad behöver varandra och verkar bäst i samförstånd, säger hon.

Anna Karlsson efterträder Ulla-Britt Åsén, tidigare ledamot för Sverigedemokraterna i Borås, som väljer att lämna både ordförandeposten och medlemskap av personliga skäl. Till skillnad från sin företrädare har Anna Karlsson inte varit partipolitiskt aktiv tidigare.

I dagsläget har partiet inte mer än åtta medlemmar, men tanken är att kraftsamla inför kommunvalet 2018. Anna Karlsson vill inte uttala sig om samarbete till varken höger eller vänster utan vill ha det i sakfrågor.

Landsbygdspartiet Oberoende finns bland annat i Svenljunga, Marks, Töreboda och Bengtsfors kommun. Riksorganisationen driver frågan om Swexit, ett svenskt utträde ur EU.

Statsvetaren Jan Olsson, vid Örebro Universitet, uttalade sig i höstas om att partiet har "populistiska drag, talar bland annat om bondförnuft och antiideologi". Anna Karlsson förkastar den formuleringen. Men hon står bakom riksorganisationens partiprogramm.

– Han (Olsson) kan inte ha läst det. Räknas det till exempel som populism om man vill verka för en ökad självförsörjningsgrad, grundtrygghet och basservice på landsbygden? Om han med antiideologiskt menar att vi står utanför blockpolitiken så anser vi snarare att blockpolitiken har spelat ut sin roll, säger Anna Karlsson.

Fakta

Landsbygdspartiet (LPo)

Bildades: I Luleå 2006 av Erland Nilsson, tidigare Centerpartiet.

Politik: Partiet motsätter sig nedläggningar på landsbygden av skolor, postservice etc, vill öka inflytande för medborgare på landsbygden och verka för en levande landsbygd.

Ordförande riks: Erika Sörengård, Ervalla.

Lokala föreningar: Ett 30-tal lokala föreningar finns eller startas upp.

Visa mer...