Nya kundbehov skapar tomma butikslokaler

Borås Artikeln publicerades
Butikslokalen på hörnet av Torggatan har stått tom i två år – men efter H&M:s flytt öppnas nya möjligheter upp för lokalen. 2 bilder
Foto:Anders Robertsson
Butikslokalen på hörnet av Torggatan har stått tom i två år – men efter H&M:s flytt öppnas nya möjligheter upp för lokalen.

Flera butikslokaler i centrala Borås har stått tomma i många år.

Både butiker och fastighetsägare behöver tänka om för att handeln inte ska dö ut i stadskärnan, menar handelsforskaren.

Den stora hörnbutiken på Torggatan, mittemot restaurang Passion har stått tom i två år, men nu börjar det röra på sig.

Problemet har inte varit att hitta hyresgäster, utan H&M:s stundande flytt till Pallashuset.

– Vi har avvaktat med uthyrning av den lokalen för att kunna göra en helhetslösning i det hörnet. Vi fick reda på för två veckor sedan att H&M flyttar ut i slutet av januari, säger Monica Söderbäck, affärschef på Castellum som äger fastigheten.

River man en vägg på H&M:s övre plan så öppnas nya möjligheter. Eventuellt skulle butikslokalerna kunna slås ihop.

– Vi för idag dialog med några som är intresserade av att etablera sig där. Det är inga lokala aktörer, utan kända märken. Det är för tidigt att säga något nu, men förhoppningsvis kan vi berätta mer senare i höst, säger Monica Söderbäck.

Castellum äger också Games lokaler på Torggatan där det har varit tomt i över ett år.

– Där har vi ingen lösning ännu. Vi håller på och undersöker möjligheterna för den. Men nu när vi vet när H&M ska flytta ut kan vi arbeta mer aktivt med hela den gatan, säger Monica Söderbäck.

I somras gick den anrika klädbutiken Anestens på Västerlånggatan i konkurs.

– Många har visat intresse. Vi har tre stycken som vi för diskussioner med just nu. Det är både etablerade och lokala aktörer, säger uthyrningsansvarig Peter Ankarloo på Projekt Partner som gärna ser en ny klädbutik i lokalerna.

Kan det ha en avskräckande effekt att butiken är så välkänd sedan tidigare?

– Tvärtom. Det är ett positivt läge. Alla vet ju var gamla Anestens låg.

CA Fastigheter har en lokal på Stora Brogatan som står tom sedan JP:s Zoohörna flyttade ut.

– Det var en ganska stor lokal från början. Ena hälften av den är uthyrd till en annan hyresgäst. Jag har några offerter ute till ett par serviceverksamheter, säger Christer Södeliden som är regionchef på CA Fastigheter.

Han ser en stadskärna i förändring.

– Det blir allt fler caféer och restauranger i centrala Borås. Butiker som säljer högkvalitativt mode väljer centrums paradgator medan många andra flyttar ut till gallerior, tror han.

Malin Sundström, docent vid högskolan som har forskat kring handel ser också en förändring som inte är unik för Borås, utan även för resten av landet.

– Många butiker har det tuffare än någonsin nu när du kan köpa vad som helst från hela världen. Skräckexemplet är Tranemos centrum där det nu bara finns en livsmedelsbutik kvar, säger hon.

Istället för att konkurra med priset måste man fokusera på kompetens, kundservice och att kunna ge kunden ett mervärde, menar hon.

– Den moderna kunden vill sällan bara köpa en produkt, utan är ute efter en lösning på ett problem. Köper du en klänning vill du gärna ha hjälp med att kombinera den med andra plagg i garderoben också.

De nya behoven ställer ökade krav på butikspersonalen.

– Generellt är man alldeles för usel på detta. Man betalar inte personalen en vettig lön och satsar inte på utbildning. Då kan man inte ha kompetensen i butikerna heller, säger hon.

Även fastighetsägarna behöver tänka om. Annars är risken att vi står inför en stadskärna utan några butiker på sikt, tror Malin Sundström.

– De behöver vara mer flexibla med kontraktslängden, men också tänka på att skapa utrymmen som skapar en innovationsfrihet för butiksägarna. Det kan vara flyttbara väggar så att man kan anpassa sin affärsverksamhet till kundbehovet.

Fakta

Lediga lokaler i centrum

Österlånggatan 44 (Fd. Fazli)

Enligt ägaren är det något på gång i lokalen innan årsskiftet.

Österlånggatan 21 (Fd. Da Matteo)

Söker fortfarande hyresgäst för enbart caféverksamhet. Visningar av lokalen pågår.

Västerlånggatan 24 (Fd. Anestens)

Diskussioner med intressenter pågår, men ingenting är klart än.

Torggatan 21 (Fd. Game)

Castellum letar fortfarande efter potentiella hyresgäster.

Torggatan 26 (Fd. N.Y)

Butiken på hörnet kan knytas ihop med H&M:s gamla lokaler när de flyttar till Pallas. Diskussioner förs nu med etablerade märken.

Yxhammarsgatan 3 (Fd. 49:an)

Söker hyresgäst som inte bedriver verksamhet på kvällstid. Flera har tidigare visat intresse, men ingen aktuell just nu.

Stora Brogatan 42 (JP's Zoohörna)

Diskussioner förs med intresserade från servicesektorn. CA Fastigheter hoppas hitta en hyresgäst innan årsskiftet.

Visa mer...