Annons

Nya akademichefen vill se bredare forskning

Forskningschefen på Rise har blivit ny akademichef på Högskolan i Borås. Nu vill Ragne Emardson se mer forskning över ämnesgränserna. – Det finns väldigt stor potential som jag ser det, säger han.
Borås • Publicerad 5 juli 2018
Ragne Emardson, ny akademichef för textil, teknik och ekonomi vid Högskolan i Borås.
Ragne Emardson, ny akademichef för textil, teknik och ekonomi vid Högskolan i Borås.Foto: Joel Engblom

2016 fick revisorernas branschorganisation FAR, genomslag i Almedalen då man mätte partiernas politik utifrån hållbarhetsperspektiv.

Uträkningsmodellen med över 200 parametrar kom från SP:s (nuvarande Rise) mätteknikavdelning, där Ragne Emardson var forskningschef. Det var Emardson som presenterade reslutaten i Almedalen.

Annons

Nu använder företaget ÅF modellen för att mäta sin egen hållbarhet.

– Det är jättekul att ett relativt stort företag driver de här frågorna i sitt arbete. Det kan få effekt på företag när man kan mäta hållbarhet precis som man mäter finansiella siffror. Företagen har ofta informationen, problemen är att hitta mått som gör det mätbart, säger Ragne Emardson.

Just hållbarhetsarbetet var en av sakerna som lockade med jobbet som akademichef för textil, teknik och ekonomi vid Högskolan i Borås, där han varit heltid sedan i påskas.

Vad gör du för analys av hur högskolan jobbar?

– Det är en stor bredd av områden på högskolan och även inom min akademi. Vi borde använda den här kapaciteten vi har för det tvärdisciplinära mycket mer. Det finns en väldigt stor potential där, som jag ser det.

Emardson var på plats under Almedalsveckan i Visby.
Emardson var på plats under Almedalsveckan i Visby.

Emardson pratar om att efterfrågan på tvärvetenskaplig forskning har ökat med åren.

– När jag började med forskning på 90-talet kunde man ha väldigt smala uppgifter: ”Förfina den här koefficienten i den här algoritmen”. Där har det skett en jätteutveckling mot att näringslivet och de som finansierar forskningen efterfrågar breda lösningar, som samhällsplanering eller hur man ställer om energisystemet.

Vad vill högskolan att du ska göra?

– Jag hoppas och tror att de vill att jag ska ta med mig erfarenheterna från Rise, hur vi drev en viss utveckling och hur vi kombinerade forskning och innovation, och att vi hittade de här tvärvetenskapliga satsningarna. Jag hoppas att högskolan utvecklar den verksamheten.

Ragne Emardson tror att det behövs mer ”kompletta miljöer” med både forskning och utbildning för att Högskolan i Borås ska få universitetsstatus i framtiden. Han tror även på att utbilda sig bredare, för att exempelvis kunna serva Rise med kompetens.

Annons

– På Rise letade vi ständigt efter folk att driva projekt, som blev mer och mer breda och samhälleliga. Där fanns en jättebrist på kompetens att stoppa in i projekten.Det är intressant att Borås har en stor del av Sveriges största forskningsinstitut och en högskola som är framåt inom det här området. Där har vi en bra matchning.

– Vi har en väldigt bra sits i Borås, där vi kan vara drivande inom forskning och innovations-sektorn som jag tror bara blir större och större.

Ragne Emardson deltog i ett seminarium kring smarta textilier under Almedalsveckan i Visby.

Joel EngblomSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons