Ny väggmålning tar form

Borås Artikeln publicerades

Gatukonsten fortsätter sätta färg i Borås. Bakom Pulsen-huset växer stadens största muralmålning fram inför hösten No Limit-festival.

– Det visar att Borås ligger i framkant, säger konstnären Shai Dahan.

En äldre dam kommer gåendes under motorvägen på Nils Jakobsgatan. Plötsligt stannar hon upp. I nästan en minut blir hon ståendes i samma position medan hon tittar på den gigantiska hästen som tagit form på väggen bredvid.

– Titta, det är precis en sådan reaktion jag vill ha! Folk ska bli överraskade. Sen är ju frågan om hon gillar den eller inte.

Shai Dahan står bit upp på gatan och ler brett. Väggen framför honom är ännu ett tidigt bidrag till höstens No limit, den nya street art-festivalen i Borås som han är curator för.

Den fem våningar (och 23 meter) höga väggen har grundmålats vit, och fram växer konturerna av en häst som stegrar sig över en tjur.

– Jag ville att målningen skulle berätta något om mig. Tjuren står för mitt gamla liv, det är Charging bull-statyn som står på Wall Street. Jag jobbade där i sju och ett halvt år som grafisk designer, gick till jobbet i kostym varje dag och levde ett liv jag egentligen inte ville ha.

Hästen symboliserar Shai Dahans nya liv där han helt ägnar sig åt konsten. Sedan tre år tillbaka bor han i Borås där han gjort sig känd för sina väggmålningar med favoritmotivet – dalahästar.

– Min allra första, illegala, sitter faktiskt på andra sidan av det här huset, det visar verkligen hur långt vi kommit i Borås. Att jag efter tre år får göra det här med stöd av staden.

Men den här gången blir det "bara" en vanlig häst.

– Folk får inte tröttna. Sen är just djur motiv som blir tidlösa. Förhoppningsvis finns den kvar om tio år, men fylld med helt annan mening, säger Shai Dahan.

Fastighetsägaren Henrik Nyqvist kommer kommer promenerande.

– Det ser bra ut, blir den snygg så får den sitta kvar länge, säger han.

Precis som alla andra fastighetsägare som lånar ut sina väggar till höstens festival så är han positiv till utsmyckningen. Det är upp till dem att bestämma hur länge målningarna får sitta kvar efter festivalen, och samtliga har öppnat för permanenta lösningar.

– Jag är stolt över hur Borås, min hemstad, har tagit street arten till sig. Det är så många som är intresserade av höstens festival och som kommer fram och frågar saker om målningarna, säger Shai Dahan.

Arbetet med väggen påbörjades i onsdags och förväntas bli klart på tisdag.

– Jag står här hela helgen, så länge det inte regnar. Förhoppningsvis kommer folk förbi och tittar, det är det bästa som finns, att stå där uppe i liften och se deras intresse, säger Shai Dahan.