Ny tavla av politiker

Borås Artikeln publicerades

Ulrik Nilsson är nummer tolv i raden av politiker som blivit förevigad. Konstnären är Björn Bergsten från Tranemo.
– Framtidstro, öppenhet, internationalism och förvaltning avspeglas i målningen. Det är saker jag vinnlagt mig om, säger Ulrik Nilsson.

Moderaten Ulrik Nilsson, nu riksdagsledamot, avgick som kommunstyrelsens ordförande förra året och i går hängdes hans porträttet upp i Stadshuset.
– Jag är nöjd, men det är andra som ska vara nöjda och kunna känna igen mig, sa Ulrik Nilsson när målningen avtäckts.

Porträttlik

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Ulf Olsson (S) höll tal och påtalade att förutom att vara porträttlik ska en sådan målning dessutom visa en del av personligheten.
– Det gör denna tavla. Ulrik Nilsson har alltid varit en eftertänksam ideolog och jag tycker faktiskt man kan avläsa detta.

Vid sidan om en allvarlig, eftertänksam Ulrik Nilsson kan man på målningen hitta fyra saker med symbolvärde.
En ackumulatortank står för framtidstro, en bok av Tore G Wärenstam symboliserar öppenhet, en indonesisk slips står för internationalism och en slipsnål med ullsaxar som förvaltningssymbol.

Trevlig modell

Totalt har Ulrik Nilsson suttit modell i 20 timmar vid tio tillfällen för Björn Bergsten. Porträttet blir ett av flera som Björn Bergsten gjort av personer i en fåtölj.
– Det var trevligt och Ulrik Nilsson var lätt att måla. Och jag fick lära mig av honom att ska man få en person mer regerlig ska man bryta av vänster lillfinger, men det behövdes inte, säger Björn Bergsten om sin modell.

Björn Bergsten är den sjunde konstnären som fått äran att porträttera ledande Boråspolitiker.
– Jag fick förslag på olika konstnärer och jag tyckte att Björn hade ett sätt att måla som tilltalade mig, säger Ulrik Nilsson om sitt val.
På baksidan av målningen har Ulrik Nilsson skrivit ett citat av Lewi Pethrus och sitt valspråk som lyder tradition, reformer, optimism för framtiden.