Nu kan populära stråket få nytt liv

BORÅS Artikeln publicerades
Foto:
Snart kan da Matteos gamla lokal bli uthyrd.

Efter tre år av tomhet kan det snart bli liv i den 240 kvadratmeter stora lokalen på Österlånggatan, där Da Matteo tidigare drev kafé.

”Det blir ett lyft för hela området”, säger fastighetens ägare Jan Mordenfeld.

Sedan slutet av 2014 har papper suttit för skyltfönstren i den rymliga affärslokalen med tillhörande uteservering på Österlånggatan – ett stenkast från Stora torget och belägen på ett av stans mest attraktiva stråk. Kafékedjan Da Matteo lämnade då Borås efter att endast ha drivit sin verksamhet under drygt ett år. Vid årsskiftet går det femåriga hyreskontraktet ut, och det är dags att hitta en ny hyresgäst för lokalen.

– Jag pratar med flera intressenter just nu, men ingenting är klart, säger fastighetsägaren Jan Mordenfeld.

Jan Mordenfeld.

Han ser framför sig att en restaurang, ett kafé eller konditori skulle passa in i utrymmet.

– Det är viktigt att konceptet passar in i lokalen och i området. Och självklart måste det vara något som man tror kan fungera bra och blir bestående, säger han och fortsätter.

– Det är klart att det varit jättetråkigt att den här lokalen bara har stått tom i flera år. Det är inte direkt en fastighetsägares dröm. Nu ska det bli skönt att det händer grejer.

Jan Mordenfeld menar att gatan ligger i topp sett till hur Centrums besökare rör sig.

– Enligt mätningar som gjorts är det här området till och med mer attraktivt än Stora torget. Däremot har det varit lite trögare sedan de började riva Folkan i änden av gatan. Jag tror att när det är klart kommer Österlånggatan vara en trevligare plats än någonsin att röra sig på i city.

Att rivningen av Folkan påverkat gatans verksamheter är något som Anette Skoglund håller med om – ägaren till Veras Garderob ett 50-tal meter längre ner på gatan.

– Det känns som att det har gått lite trögare och att folk kanske väljer en annan gata att röra sig på, säger hon.

Inom två månader flyttar hon sin second hand-butik till Anestens gamla lokaler på nyligen uppfräschade Västerlånggatan.

– När H&M nu är igång i Pallas lite längre ner på gatan och kanalen är på plats, är ju det här också ett kanonläge för verksamheterna. Jag ser fram emot att snart flytta in, säger Anette Skoglund.