Novus: SD ökar mindre än förväntat

Borås Artikeln publicerades
Foto: Anton Hedberg

Enligt den färska mätningen ökar Sverigedemokraterna med 5,3 procentenheter i Borås. Partiet ökar mest i kommunen – men nationellt går man ännu mer framåt.

– Det är en mindre ökning i Borås än vad man hade kunnat vänta sig, säger Liza Pettersson, opinionsanalytiker på Novus.

De senaste nationella opinionsmätningarna visar att Sverigedemokraterna har ett väljarstöd på omkring 20 procent. Det skulle innebära en ökning på nästan 40 procent jämfört med valet 2014. Precis som då väntas SD nu får mindre stöd i Borås kommunfullmäktige än i riksdagen.

– 16,6 procent är lägre än genomsnittet i de mätningar vi har gjort. De har ökat mest i Borås, men det är en mindre förändring än vad man hade kunnat vänta sig, säger Liza Pettersson.

Vid tidigare val har Sverigedemokraterna underskattats i opinionsmätningar. Enligt Liza Pettersson har det berott på flera faktorer. Vissa har inte velat uppge att de röstar på partiet samtidigt som det funnits en misstro mot opinionsinstitut och medier.

Novus Boråsmätning visar också att Miljöpartiet och Kristdemokraterna backar. Om opinionsundersökningen vore ett valresultat skulle KD hamna under 3-procentspärren och därmed åka ur kommunfullmäktige. För att KD ska klara sig kan det krävas stödröster.

Kan en sådan här mätning, som visar att KD ligger en bra bit under spärren, göra att de får fler stödröster?

– Det är klart att det kan påverka, men det skulle påverka ännu mer om de låg precis vid spärren. Nu ligger de så pass långt under samtidigt som Moderaterna också backar. Det är nog få som vill lämna M om de också ligger lågt, säger Pettersson.

Även Miljöpartiet ser av mätningen att döma ut att gå mot ett dåligt kommunval i Borås. Partiet får endast 4,1 procent av stödet i mätningen, jämfört med 7,0 i valet 2014. På riksnivå har partiet ökat något efter den varma sommaren med torka och bränder.

– Det kan vara så att väljarna inte ser kopplingen mellan klimatfrågan och kommunvalet på samma sätt som nationellt, säger Liza Pettersson.