No Limits: "Vändningen har börjat"

Borås Artikeln publicerades

Mural revolution. Att förändra stadsbilden kan ändra bilden av en hel stad. Möt No limits projektledare Stina Hallhagen.

Den bittra kylan går hårt åt fingrar och tår, men målningen på väggen tycks klarare än någonsin i det krispiga vinterlandskapet. Det är fyra månader sedan Borås stadskärna genomgick en makeover som inte bara satte färg på fasaderna. Street art-festivalen No limit har blivit till en symbol för det nya, moderna Borås. Kulturstaden Borås.

Stina Hallhagen tittar nöjt upp på tyska konstnären ECB:s jätteporträtt på Arlahuset. Efter ett hektiskt premiärår kan hon äntligen unna sig lite ledighet – även om det är svårt att släppa gatukonsten helt.
– Den väggen vill vi ha, säger hon och pekar på en (än så länge hemlig) aspirant till 2015 års festival.
Som projektledare hos BoråsBorås föll uppdraget på henne att leda arbetet när det stod klart att en helt ny gatukonstfestival skulle genomföras.

Vad kunde du om street art då?
– Inte mycket (skratt). Men jag blev snabbt intresserad, tack och lov hade vi Shai Dahan som konstnärlig ledare, han lärde mig fort och bra. Han är ju experten, men vi andra måste också kunna något för att göra det här. Vi var på studiebesök på Nuart-festivalen i Stavanger, och en sväng i Paris där gatukonsten är ständigt närvarande. I dag tycker jag jättemycket om det.
Vad är det som lockar?
– Att det är konst i det offentliga rummet. Jag tycker det är viktigt att alla får tillgång till konsten, och i det här fallet även processen. Att alla får chansen att tycka och tänka.

Blev festivalen som ni tänkt er?
– Ja, över förväntan måste man säga. Jag ska inte sticka under stol med att jag var orolig innan, dels för vädret och dels för hur det skulle tas emot. Jag var rädd för att det skulle bli en ny Pinocchio-debatt. Men sen förstod vi ganska snabbt att folk tycker det här är bra.
– Vi har knappt fått några negativa reaktioner alls. Alla är glada och de boråsarna vi träffat tycker att det är ett lyft för stan. I en undersökning vi gjorde under festivalen var 99 procent av besökarna nöjda. Och går man utanför stan så hör man folk prata om Borås som en cool stad där det händer grejer.

Vad har No limit betytt för Borås tror du?
– Mycket. Ihop med mycket annat så klart. Under en ganska lång tid har vi, inte bara jag, försökt bygga om Borås. Från textilstad med nedlagda produktioner, att vända det till en kultur- och textilstad. Det går inte över en natt.
– Men nu äntligen känns det som att resultatet börjar synas, och kanske börjar boråsarna också känna stolthet över sin stad. Vi får hit stora evenemang som SM-veckan och O-ringen, gör kulturen och textilen, även Göteborg sneglar åt vårt håll. Vändningen har börjat, helt enkelt.

Hur kan lite muralmålningar göra sådan skillnad på en stads självförtroende?
– Jag tror det handlar om att kunna vara stolt över sin stad. Över att den ligger i framkant.
Och ni har till och med fått Borås omnämnt i den stora nättidningen Huffington Post?
– Ja, No limit har nått ut i världen. En annan sak som är kul är att konstnärerna, som har varit på åtskilliga festivaler, lovordar Borås och festivalen. Att folket i stan pratade med dem och var trevliga, det sprider de till sina konstnärsvänner och helt plötsligt är det eftertraktat att komma till Borås.

Hur tar man det här vidare?
– Jadu, nu ska vi ju leva upp till allt det här... Vi ska försöka både ändra och inte ändra, hålla det på samma nivå men med lite nytt koncept. Det blir mer alternativ gatukonst och inte bara målningar. Sen har vi såklart lärt oss en massa smågrejer som kommer göra det enklare att göra det igen. Vi kör igen nu 2015 och sen är planen att det ska bli en varannatårsgrej, som skulpturbiennalen.
Hur tror du att folk kommer minnas No limits intåg om tio år?
– Jag hoppas de ser tillbaka på det som någonting kul som hände i stan. Och att det har bidragit till att stärka Borås.

... och hur hoppas du att Borås ser ut om tio år?
– Jag vill att vi ska fortsätta göra saker och ligga i framkant. Det gäller att hitta ett för som kan bli till något större. Vi ska jobba på det vi redan har, med textil och kultur. Att vi förstärker det och hittar nya former.
Slutligen – när kommer Banksy till No limit?
– Det är ingen man bjuder in. Hen är välkommen om hen kommer.