Näslund ny chefredaktör på UT

Borås Artikeln publicerades
Lars Näslund ny chefredaktör på Ulricehamns Tidning
Foto: Anna Claesson
Lars Näslund ny chefredaktör på Ulricehamns Tidning

BT:s politiske redaktör Lars Näslund blir ny chefredaktör på Ulricehamns Tidning.

– Det är något speciellt med Ulricehamn, säger han.

Lars Näslund har jobbat som politisk redaktör på BT sedan 2014, men går nu alltså vidare till jobbet som chefredaktör på Ulricehamns Tidning. Där ersätter han Henrik Erickson som för en dryg vecka sedan meddelade att han har sagt upp sig från tjänsten.

Lars, varför tackade du ja till jobbet?

– Jag kommer själv från en mindre stad med en egen tidning med stark lokal förankring, och jag har svårt att tänka mig något mer hedersamt än att få ansvara för ett sånt uppdrag. Det är så mycket som ryms i en riktig ortstidning, en närhet till läsare och annonsörer som både kräver mycket och ger mycket. Sedan är det något speciellt med just Ulricehamn, med bergen och sjöarna och en vacker stadskärna, och att hela stan och kommunen har framtiden för sig.

Hur kommer man som UT-läsare märka att du är ny chefredaktör?

– Jag önskar att jag hade haft de rötter i bygden som företrädaren Henrik Erickson. Då kan man känna av vad som rör sig på ett finkalibrerat sätt. Men då kan jag å andra sidan ställa frågor och titta på saker och människor med nya ögon. Det kan vara hälsosamt. Sen vill jag förstås att UT ska upplevas som pigg och på i mobilen. Det händer så mycket nu med sättet att ta till sig nyheter. Men UT ska fortsätta vara UT, det är en fin och traditionsrik tidning med medarbetare som på en tuff mediemarknad betyder mycket för det offentliga samtalet Åsunden runt. En liten självisk ambition har jag, och det är att åka runt i de mindre byarna och lära mig mer om de som bor där. Det där med att åka på de minsta vägarna är underskattat. Ju ensligare desto bättre.

Vad kommer du att sakna mest med att inte längre jobba som politisk redaktör på BT?

– Nu hänger jag kvar här över valet i september, men oj, det är en hel del. Jag vill gärna tro att BT:s ledarsida spelar en viktig roll i opinionsbildningen i Sjuhärad, och att det även spelar roll i landet i övrigt när vi skriver något extra bra. Att ena dagen skriva om Donald Trumps omstöpning av världsordningen och den andra berätta och tycka till om något i Boråspolitiken är en lyx. Det har ju blivit en del texter om höghastighetsjärnvägen. Det blir nog lite abstinens där. Å andra sidan fortsätter ju kampen för en station i Ulricehamn…

Vem som ersätter Lars Näslund på BT är inte klart, men en rekryteringsprocess har inletts.

Lars Näslund har tidigare bland annat jobbat i tio år som chefredaktör på GT.