Myndigheten utökar i Borås – då skapas 40 nya jobb

Politik Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll en presskonferens vid måndagens besök på Tullverket i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll en presskonferens vid måndagens besök på Tullverket i Malmö.

Regeringen fortsätter att flytta myndigheter från Stockholm. Drygt 500 tjänster på Sida flyttas till Botkyrka söder om huvudstaden. Samtidigt ska myndighetsverksamhet flyttas till Västsverige.

Nu står det klart att mät- och kontrollmyndigheten Swedac utökas med 40 nya tjänster i Borås.

Det nationella ackrediteringsorganet Swedac finns sedan tidigare på Österlånggatan i Borås. Nu står det klart att ytterligare en del av myndigheten, och därmed 40 jobb, flyttas till Borås. Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens i Malmö vid lunchtid på måndagen.

I dag finns 80 Swedac-tjänster i Borås och 40 i Stockholm. Det betyder att hela verksamheten flyttar till Borås senast 30 april 2020.

– Swedac är en statlig myndighet som sysslar med ackrediteringskontroll. Det är viktigt att produkter och tjänster uppfyller de lagkrav och standarder som finns i Sverige och internationellt. Vi kontrollerar kontrollanterna, till exempel aktörer som kontrollerar hissar eller vågar, sa generaldirektören Peter Strömbäck till BT 2013.

Tidigare i dag stod det klart att biståndsmyndigheten Sida flyttar från Stockholm till Botkyrka, vilket berör cirka 500 personer.

– Sverige ska hålla ihop, och det är viktigt att alla delar av vårt land känner att man är med i framtidsprojektet Sverige. Därför är den statliga närvaron oerhört viktig, sa statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen i Malmö.

Texten uppdateras.