MP balanserar på riksdagsgränsen: ”Inte speciellt uppmuntrande”

Borås Artikeln publicerades

De första siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning var ingen vacker syn för Miljöpartiet.

Ett 40-tal Miljöpartister samlades under söndagskvällen på restaurangen Jasmine i Borås för att följa valvakan. När SVT:s vallokalsundersökning presenterades vid kl. 20 fick Miljöpartiet riktigt tråkiga besked. Nationellt låg siffran då på 4,2 procent.

– Det är verkligen alarmerande. Enligt opinionsundersökningarna har vi legat kring 5–6 procent. I grund och botten har vi en fantastisk politik, en politik som baserar sig på solidaritet och kämpande för att klimatet och jorden ska överleva. Tydligen har kortsiktigt ekonomiskt tänkande prioriterats nu, säger Kjell Hjalmarsson, ordförande i Miljöpartiet i Borås.

Efter att cirka 90 distrikt var räknade nationellt, vid 21-tiden, hade MP tappat ytterligare procentenheter till 3,6 procent.

– Det vore ett hårt slag om vi åkte ur riksdagen, ett riktigt hårt slag, säger Kjell Hjalmarsson.

Kommunalrådet Tom Andersson var dock mer optimistisk och väntade spänt på det definitiva slutresultatet.

– Det är för tidigt att säga, sa Andersson och fortsatte:

– Vi har sett två olika resultat från vallokalsundersökningar och enligt TV 4 låg vi på över fem procent.

Om dessa dystra siffror håller i sig, hur hanterar ni det?

– Nej, men det är bara att hugga tag och komma igen, vi kämpar för en hållbar framtid och att våra barn kan växa upp på ett vettigt sätt. Jag vet inte om vi har gjort något särskilt fel, vi har kommunicerat ut vårt budskap, sen kanske folk väljer andra frågor som är viktiga för dem, säger Tom Andersson.

Vid kl. 23.40 var 75 av 88 distrikt räknade i kommunvalet i Borås, då låg MP på 3,5 procent – en minskning med 3,3 procent från föregående val.

Nationellt vid samma klockslag hade MP fått 4,4 procent av rösterna med bara 200 distrikt kvar att räkna.