Moderatkandidat i Borås: ”Araber sätter på får, åsnor och små barn”

Borås Artikeln publicerades

En av kandidaterna på Moderaternas valsedel i Borås har skrivit 500 anonyma kommentarer på hatsajter, där han bland annat skriver att ”Araber sätter ju på både får, åsnor och små barn”. Detta enligt en granskning av Expressen. Han har nu lämnat partiet.

Expressen har de senaste dagarna avslöjat flera kandidater som näthatat anonymt på sajter som levererar invandringskritiskt vinklade nyheter.

I en artikel lyfts en boråsare som står Moderaternas valsedel i kommunvalet i Borås. Han har enligt Expressen skrivit över 500 kommentarer på de ovannämnda sidorna fram till för tre år sedan.

Där ska han bland annat ha kallat sig för ”allergisk mot muslimer”, och uttryckt sig nedsättande mot araber och romer.

”Araber sätter ju på både får, åsnor och små barn. Lagen mot tidelag avskaffades 1984 eftersom alla sexuella avvikelser utom pedofili skulle vara ok", har mannen skrivit i en kommentar.

Enligt Expressen ska han även vid ett flertal tillfällen skrivit att Sverige står inför ett inbördeskrig mot muslimer, och tyckt att det var synd att terroristen Anders Behring Breiviks förhör inte direktsändes i medierna:

”Man undrar om vad han har att säga skrämmer pk-maffian. Att han med en och annan sanning skulle riskera att få folk att vakna ur masshypnosen kring mångkulturens förträfflighet.”

Mannen, som är i medelåldern, ska också ha skrivit att ”Det behövs en utrensning bland journalisterna då sedan länge nog nu inte följer demokratiska regler”.

Enligt Expressen ska mannen ha sagt att han inte tänker stå kvar på sin kandidatur i valet på grund av sitt jobb, samt att han inte gått partiets kandidatutbildning.

Hasse Ikävalko, kretsordförande och valledare för Moderaterna i Borås, poängterar att partiet tar avstånd från kommentarerna, och att personen inte längre är en kandidat för partiet.

– Det rimmar inte med våra värderingar alls. Personen har avsagt sig sin kandidatur både muntligt och skriftligt, säger Ikävalko.

Hasse Ikävalko fick under torsdagen läsa i medier vad kandidaten skrivit, och kontaktade honom direkt.

Hasse Ikävalko, kretsordförande och valledare för Moderaterna i Borås.
Hasse Ikävalko, kretsordförande och valledare för Moderaterna i Borås.

– Jag har pratat med honom idag, och han beklagade det djupt. Det var X antal år sedan, och han tar själv avstånd från kommentarerna som extremt ogenomtänkta, säger Ikävalko.

Hur reagerade du när du läste det här?

– Det är klart att man blir ledsen och förvånad. Att en person som har kandiderat för Moderaterna en gång i tiden har uttryckt sådana åsikter. Det är inget vi står bakom som parti.

Mannen har enligt Hasse Ikävalko avsagt sig sin kandidatur muntligt redan i slutet av mars, men på grund av en administrativ miss så gjordes inte avsägelsen skriftligt. Något som gjorts idag.

– Pappret han skrev på i dag borde han skrivit på redan då han avsade sig kandidaturen och drog tillbaka sin kandidatförsäkran, säger Ikävalko.

Hur skadar det här partiet?

– Det är svårt att säga. Förhoppningsvis så skadar det inte allt för mycket. Jag utgår från att folk vet att Moderaterna inte står för den här av åsikter och tydligt tar avstånd från alla typer av rasistiska eller andra förtryckande åsikter.

BT har under torsdagen försökt nå kandidaten utan att lyckas.