Misstänkt kopplerihärva i Borås – man anhållen

Borås Artikeln publicerades
”Det finns en brottsmisstanke om koppleri men det är i ett väldigt tidigt skede och vi har inte kommit så långt än”, säger Ulrika Bentelius Egelrud, kammaråklagare.
”Det finns en brottsmisstanke om koppleri men det är i ett väldigt tidigt skede och vi har inte kommit så långt än”, säger Ulrika Bentelius Egelrud, kammaråklagare.

Polisen har gripit en utländsk medborgare som misstänks för koppleri i Borås och Göteborg.

Mannen greps i tisdags kväll och fördes till polisstationen för förhör. Ett par timmar senare anhölls han av åklagare som misstänkt för koppleri.

Mannen sitter frihetsberövad i Borås och begärdes på torsdagen häktad i Göteborgs tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för brottet. Häktningsförhandlingen kommer preliminärt äga rum på fredagen.

Koppleri innebär att någon tjänar pengar på en annan persons prostitution eller främjar gärningen.

Maxstraffet för normalgraden är fyra års fängelse. Vid grovt brott kan straffet bli det dubbla, men då handlar det i regel om en stor omfattning och stora summor.

Den misstänkte mannen i 30-årsåldern och inte hemmahörande i Sverige. Brottet ska ha begåtts i oktober.

Det aktuella ärendet handläggs av Internationella åklagarkammaren i Göteborg och det är kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud som har hand om fallet. Hon är förtegen om uppgifterna.

– Det finns en brottsmisstanke om koppleri men det är i ett väldigt tidigt skede och vi har inte kommit så långt än. Tyvärr kan jag inte lämna någon mer information än så i nuläget, säger hon.

Som häktningsgrund har Ulrika Bentelius Egelrud bland annat angett att det finns risk att den misstänkte avviker, fortsätter begå brott eller försvårar utredningen.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se