Midnattsmässa - en favorit i juletid

Borås Artikeln publicerades

I morgonkväll, när den värsta julstressen lagt sig kan julefriden äntligen infinna sig. Fler och fler hittar den när midnatten råder, i kyrkan.

– Midnattsmässan är den ultimata högtiden, säger Robert Lorentzon.

Stillheten, stämningen och heligheten har gjort midnattsmässan till en favorit bland de kyrkliga högtiderna. Den började på 70-talet och är en relativt ny tradition i jämförelse med Julottan. Men nu är den mer populär än någonsin.

– Jag tror att tiden passar nutidsmänniskan bättre, säger Robert Lorentzon som håller i midnattsmässan i Carolikyrkan ikväll.

Att gå i kyrkan kan vara ett sätt att komma bort från all information som kretsar kring våra liv dagligen. Han tror att det finns ett rop efter Guds närvaro bland människor idag.

Människor från alla samhällskategorier, i olika åldrar och från olika bakgrunder samlas ikväll i Carolikyrkan.

– Jesus kom för att möta alla och det är det som sker under midnattsmässan. Alla möts och blir ett.

Under midnattsmässan hålls även nattvard.

– Det är en symbolhandling som sker i den ordlösa tystnaden. Genom den får vi ta del av mysteriet, av Kristi kropp och blod. Det ger en högtidlig stämning.

De senaste åren har antalet besökare ökat med närmare hundra varje år. I fjol besökte 650 personer midnattsmässan i Caroli.

Hur känner du när du står inför församlingen under midnattsmässan?

– Det känns gott. Det är då jag upplever julen. Mässan med nattvard är julens budskap förkroppsligat och det tycker jag känns coolt.