Annons

Mattias Skoog springer för ALS

Den 18 november kommer Mattias Skoog springa åtta ultraintervaller under ett dygn för att samla in pengar till ALS-forskning.
– Drömmen skulle vara att samla in femtiotusen, och i nuläget så tror jag inte att det är omöjligt, säger han.
Borgstena • Publicerad 14 november 2017

Det är mindre än två veckor kvar tills det att Mattias Skoog ska springa en mil var tredje timma, åtta gångar under loppet av ett dygn. Förväntningarna inför ultraintervallerna är många och redan nu börjar han planera hur han ska lägga upp löpningen på bästa sätt.

– Desto fler rundor jag slutför, desto mer pengar får jag in till insamlingen som kommer gå till forskningen kring sjukdomen ALS, säger Mattias Skoog.

Annons

Begreppet ultraintervaller kanske är nytt för många, men för Mattias Skoog så var det något som han själv hade funderat på att testa på. Innan dess så hade han sett en annan kille på Facebook som hade sprungit till och från arbetet och på så sätt så hade han samlat in pengar till ALS-forskning. I samma veva så fick Skoog reda på att en bekant till honom hade fått diagnosen ALS. Hans goda räknas till en av byns eldsjälar och är en förebild för många. Och det var då som Mattias Skoog fick idén.

– Då klickade det till i huvudet på mig och jag tänkte att dessa två grejer är något som jag kan göra nånting utav, och på den vägen är det.

Samtliga intervaller som Mattias Skoog kommer att utföra startar vid Allhallen i Borgstena. Första intervallen startar vid midnatt lördagen den 18 november, därefter startar en ny intervall var tredje timme under ett dygn.

– Jag har suttit med ett kartverktyg och mätt ut åtta olika rundor runt Borgstena. Och det är det jag vill få med, att min goda vän har varit en eldsjäl i samhället på många olika sätt.

Hur förbereder man sig inför att springa så långt under så pass lång tid?

– Jag kommer försöka springa en mil på cirka 50 minuter, då får jag ju ungefär en timme till sömn, sedan så måste jag hinna äta och uppdatera på sociala medier.

Han kommer själv skänka 100 kronor för varje runda han själv springer. Förutom att han själv kommer skänka pengar så har några företag och privatpersoner också visat ett intresse att skänka en summa för varje intervall han slutför. Förutom att samla in pengar så hoppas han på att öka kunskapen om sjukdomen.

– ALS är inte så känd, men det är en hemsk sjukdom. Med tanke på att det finns så lite forskning kring sjukdomen så hoppas jag att de kan komma fram med något nytt. Om pengarna som kommer in härifrån kan på något sätt bidra till något så är det jättebra.

Efter tävlingen, var kommer du skicka de insamlade pengarna?

– Jag önskar att alla eventuella bidrag skänks till Ulla-Carin Lindqvists stiftelse för forskning kring ALS.

April CaarpSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons