Mat och kultur förenas under samma tak

BORÅS Artikeln publicerades

En övergiven bingolokal under jord har blivit restaurang, och en utbyggd foajé med bar och plats för underhållning breder ut sig på markplan.

På måndag är det premiär för Sagateaterns nya koncept med mat, dryck och kultur under samma tak.

Under fredagen pågick ännu byggnadsarbete i lokalerna intill Södra torget i Centrum, med den välkända neonskylten på fasaden. Den senaste tiden har omfattande arbete pågått för att bygga till en restaurang samt bardel till den klassiska teatern. Redan under lördagen har man smygpremiär, för att på måndag inleda lunchserveringen.

– Det är mycket att ordna nu det sista men det löser sig. På måndag kör vi igång, säger Christian Ekström som driver verksamheten i huset.

Det var fastighetsägarna Björn Samuelsson och Roger Andersson som för två år sedan tog beslutet att bygga ut teatern. Det som tidigare var en bingohall en trappa ned består nu av kök och restaurang. Även entrén är utbyggd, och i foajén innan salongen står nu en bardisk med tillhörande sittplatser. Sammanlagt kan restaurangen ta emot upp till 130 gäster samtidigt.

– Vi stod lite vid ett vägskäl då vi tog över byggnaden – ska vi låta det vara eller satsa och därmed genomföra en omfattande tillbyggnad och renovering?, säger delägaren Roger Andersson.

– Vi valde att försöka skapa en levande byggnad där teaterbesökaren också kan äta och dricka i anslutning till besöket. Och självklart kan vem som helst ta del av restaurangen, fortsätter han.

Saga mat och dryck som restaurangen heter består i dagsläget av fyra fastanställda, samt viss timanställd personal – under ledning av Christian Ekström. Han var tidigare restaurangchef vid Orangeriet. Man kommer nu servera både lunch och à la carte, och i lokalen finns även en vinkällare.

– Vi har väldigt kunnig personal som lagar och serverar en klassisk meny med ett rikt urval av dryck, säger Christian Ekström.

Hur ser du på konkurrensen från andra restauranger?

– Det finns många bra ställen i centrum nu så visst är konkurrensen tuff. Vi tror på vårt koncept med både underhållning och bra mat under samma tak.

Delägaren Roger Andersson fyller i:

– Det här är något slags kulturarv vi ser fram emot att fortsätta driva. Förhoppningsvis blir det här en bra mötesplats för boråsarna framöver.

Fakta

Sagateatern

Sagateatern invigdes som Biograf Saga den 12 november 1938.

Teatern och restaurangen drivs i dag av Christian Ekström som tidigare var restaurangchef vid Orangeriet. Fastigheten ägs sedan två år tillbaka av Roger Andersson och Björn Samuelsson.

Visa mer...