”Många tror att man bara minglar och dricker rosévin”

Visby Artikeln publicerades

Vissa stannar en dag, andra är här nästan hela veckan. Varför är det viktigt för boråspolitikerna att vara på Almedalsveckan i Visby?

Malin Carlsson (S)
Foto: Joel Engblom
Malin Carlsson (S)

Malin Carlsson (S), Socialdemokratiskt kommunalråd i Borås, I Almedalen söndag till fredag.

Varför är det viktigt för dig att vara med här?

– Jag är här för att kompetensutveckla mig. Som kommunalråd får jag många inbjudningar till olika konferenser runt om i landet. Jag har valt bort det, för jag har stannat i Borås för att lära mig mitt nya jobb. Här i Almedalen får jag inspirationen, och kan välja från mina ansvarsområden.

Vad tar du med dig hem till Borås?

– Seminarierna man går på är komprimerade, men man får mycket tips om hur man kan läsa vidare. Jag fick tips från Lars Stjernkvist (S) om hur Norrköping hade jobbat med personalfrågorna inom äldreomsorgen. De har också tagit bort delade turer. Ett seminarium om psykisk ohälsa, och exempel hur skolan jobbat med frågorna, det tar jag med mig hem till Per Carlsson.

Hur ser du på Almedalsveckan i stort?

– Det är ett väldigt stort arrangemang. Det är lätt att gå vilse och det är svårt att ta sig hit. Jag kan önska att det vore lättare att ta sig hit, så att fler kan ta del av det, att man bara kan åka hit över dagen. Vi hoppas att Järvaveckan i Stockholm växer sig ännu större.

Vad tycker du om att Nordiska motståndsrörelsen är här?

– Jag tycker inte att de har här att göra, de står så otroligt långt ifrån mina värderingar. Det de sysslar med handlar verkligen inte om demokrati. Jag kommer att gå med i Mångfaldsparaden för att visa var jag står.

Kerstin Hermansson (C).
Foto: Joel Engblom
Kerstin Hermansson (C).

Kerstin Hermansson (C), gruppledare för Centerpartiet i Borås. I Almedalen söndag-torsdag.

Vad gör du i Almedalen?

– Eftersom jag är vice ordförande i vård- och äldrenämnden så har jag varit på flera seminarium om framtida utmaningar inom vården och äldreomsorgen, om välfärdsteknik och vinster i välfärden.

– Nästan alla seminarium i Almedalen handlar om samverkan. Det är väl det vi måste göra, att titta på goda exempel och fråga Vad de privata företagen gör för bra saker som kommunen inte gör?

Vad har gjort störst intryck på dig?

– Alla pratar om skogen som jättepotential för att fixa omställningen i samhället. Det är seminarium om bygga hus i trä, om resursåtervinning och drivmedel. Som skogsägare kan man ställa sig frågan om skogen kommer räcka till, det är en fundering jag tänkt mycket på.

Vad tar du med dig hem till Borås?

– Vi har träffat en del företag som är intresserade av att bygga äldreboenden i Borås. I fall vi får en annan majoritet efter valet i Borås, kan vi kanske låta ett företag bygga äldreboende som vi hyr platser av. Så kan Borås stad bygga förskolor istället.

Varför är det viktigt att vara i Almedalen?

– Det känns viktigt att ta det på allvar. Man gör en plan av vad man ska hinna med, för mig är det vård- och omsorg, vår västsvenska syn och en del miljöfrågor. Många tror att man bara minglar runt och dricker rosévin. Den är inte den nivån vi befinner oss på. Man vill hinna insupa så mycket som möjligt. Men inte alkohol!

Johan Wikander (L), tvåa på Liberalernas valsedel i Borås, på plats i Almedalen söndag till onsdag.

Vad gör du i Almedalen?

– Det är tredje året jag är här, jag tar alla kostnader själv. Jag har haft två mål; skaffa kunskap inom de områden som berör mig mest, skola äldreomsorg och LSS, samt att träffa boråspolitiker och andra liberaler. Jag var på ett seminarium om kompetensförsörjning till äldreomsorgen. Minuthetsen inom omsorgen är förödande på sikt. Vi måste få folk att vilja jobba i offentlig sektor, det är därför vi betalar skatt.

Vad har gjort störst intryck?

– Bengt Eliasson riksdagsman för Liberalerna, pratade om LSS, om att assistansstödet minskat med 25 procent eller mer på många håll de senaste fyra-fem åren. Egentligen borde siffran öka, eftersom vi blir fler. När samhället försämras för de svagaste grupperna, det är sådant som går rätt in i hjärtat på mig.

Hur ser du Almedalen utvecklas framöver?

– Ska jag gissa en utveckling med Almedalen så tror jag att åtta dagar är för långt. De flesta åker hem redan på onsdagen eller torsdagen, och det blir färre och färre semniarier efter det. Man kanske kan ha två partier per dag, för att få det mer koncentrerat. Idag är det väldigt stort och ogreppbart.

Hur har du sovit i veckan?

– Jag har delat hus med Anne-Marie Ekström, i samma hus som hon hyrt i tio år under Almedalsveckan. Jag sov på en tältsäng med en tre centimeter tjock bäddmadrass. Almedalsveckan är lite som kollo för företagsledare och politiker.

Tom Andersson (MP).
Foto: Joel Engblom
Tom Andersson (MP).

Tom Andersson (MP), Miljöpartiets kommunalråd i Borås. I Almedalen torsdag till söndag:

Hur viktigt var det att vara med i mångfaldsparaden?

– Speciellt i år var det jätteviktigt. Nazisterna fick möjlighet att ha bokbord utanför RFSL, och de förföljer systematiskt HBTQ-personer.

Vad betyder Almedalen för dig?

– Jag har varit här i ganska många år, det är ganska självklart att jag försöker åka hit. Jag är här mycket för att gå på seminarier. Att få en samlad plats där man kan få lära sig så mycket. Istället för att man åker på en halvdags seminarium i Stockholm får man en hel vecka till samma pris. Det är en hel del som handlar om vidareutveckling i det uppdrag jag har.

Det är en ganska otillgänglig plats. Borde det flyttas till fastlandet?

– Diskussionen finns varje år. Men det är ganska få platser som kan ha ett sådant evenemang, där det finns boende för så många, och lokaler för seminarier. Det är nog svårt att hitta en annan plats.

Vad säger du till de som tycker Almedalen är ett kotteri, där politiker och journalister minglar runt och dricker rosé?

– Visst kan man kritisera det. Men det är så många seminarier som är öppna för alla, det spelar ingen roll vem du är. Och du kan som medborgare träffa politiker och ställa frågor, politiker som annars är otillgängliga.

Vad missar du inte?

– Det är en hel del intressanta seminarier om digitalisering och AI, och en hel del kring miljö och samhällsbyggnad som jag vill gå på. Jag missar inte Miljöpartiets dag på söndag.

Politiker i Almedalen

Några av de boråspolitiker som besökte Almedalsveckan i Visby:

Annette Carlson (M)

Morgan Hjalmarsson (L)

Kerstin Hermansson (C)

Anne-Marie Ekström (L)

Andreas Cerny (L)

Johan Wikander (L)

Dennis Jernkrook (M)

Cecilia Andersson (C) - regionpolitiker

Cecile Tenfjord Toftby (M) - riksdagsledamot

Jan Ericson (M) - riksdagsledamot

Ulf Olsson (S)

Malin Carlsson (S)

Helen Eliasson (S) - regionpolitiker

Tom Andersson (MP)

Kjell Hjalmarsson (MP)

Ida Legnemark (V)

Visa mer...