Många bollar i luften när cirkuskonster drillas

Dalsjöfors Artikeln publicerades
Cornelia Blanc får lära sig att ha många bollar i luften, bokstavligt talat, när Saska Särkilahti visar grunderna i jonglering.
Foto:Lars-Åke Green
Cornelia Blanc får lära sig att ha många bollar i luften, bokstavligt talat, när Saska Särkilahti visar grunderna i jonglering.

Lättsamt och roligt – men cirkuskonster är inte bara clowneri.

Barnen på Cirkus Cirkörs läger i Dalsjöforsparken får även möjlighet att testa kroppens gränser ordentligt.

När tioåriga Moa Lahdenranta fick en informationslapp om det fem dagar långa lägret i skolan visste hon direkt att hon ville vara med.

– Jag gillar att göra volter och sånt och kände att det kunde bli roligt, och att jag kanske kunde lära mig något, säger hon.

Och hon och de tiotalet andra barnen i hennes grupp kastades in i hetluften direkt. Efter en del uppvärmning och lekar började de svårare momenten – som handstående, hjulningar, jonglering och balansgång på lina.

– Det var kul, jag har aldrig jonglerat förut men klarade det nästan med tre bollar nu. Akrobatiken var svårast, särskilt hjulningarna, säger elvaåriga Cornelia Blanc.

Saska Särkilahti har tagit en kandidatexamen från Dans- och cirkushögskolan i Stockholm medan de andra lägerledarna Klara Sköldulf och Moa Carlsson fortfarande är under utbildning.

– För alla oss började det på ungefär samma sätt som för de här barnen, för min del var det en helgkurs med Cirkus Cirkör när jag var i åttaårsåldern, säger Klara Sköldulf.

Även om inte alla barn på lägret kommer jobba på cirkus i framtiden finns det många andra fördelar med att lära sig konsterna.

– Många som utbildat sig kombinerar det med dans- eller teaterproduktioner, och vissa går sedan över till det helt, säger Klara Sköldulf.

Lägret är uppdelat i tre åldersgrupper som tränar en till två timmar om dagen, och avslutas på fredag med en uppvisning inför släkt och vänner.

– Då får de visa vad de lärt sig och det brukar alltid vara väldigt uppskattat, säger Klara Sköldulf.