Man misstänks ha langat alkohol nära skola

Borås Artikeln publicerades
3 bilder

Mannen bor i närheten av en gymnasieskola i Borås och misstänks ha langat alkohol till unga, även på dagar under skoltid.

Han upptäcktes i veckan under en polisinsats mot langning inför avslutningen.

Han greps i samband med att två killar under 18 år köpte öl och sprit.

Hemma hos mannen, som är ett par år över 20, fanns ett stort parti med alkohol. Dessutom anteckningsböcker med noteringar som tyder på mycket omfattande försäljning.

Områdespolisens insats, som började i tisdags och pågick till torsdag kväll, var inriktad på att göra det svårare att skaffa alkohol inför avslutningen.

– Man kan säga att vi försöker eliminera möjligheter att få tag i alkohol, förklarar en polis.

Redan den första kvällen greps två män, den ene i 45-årsåldern och den andre ungefär tio år äldre. De misstänks ha sålt vin till en kvinna och polisen hittade cirka 15 liter starksprit.

Dagen därpå, på onsdagen, avslöjades den misstänkte storlangaren som bodde nära skolan. Han är en ung man som inte tidigare varit bekant för polisen och endast har fällts för olovlig körning.

Polisen spanade utanför hans hem efter tips från allmänheten.

– Det blir mycket spring när ungdomar kommer och bär på ölflak och flaskor. Det är svårt att hålla hemligt i längden och till slut reagerar folk, berättar polisen.

Vid alkoholförsäljning måste överlåtelser bevittnas. Det är inte som vid narkotikabrott, där redan bruk och innehav är olagligt.

Men polisen såg två killar under 18 år som köpte ett ölflak, en flaska vodka och en flaska rom. Flaket kostade 250 kronor och spriten 200 kronor per flaska.

Killarna delgavs misstanke om olovlig befattning med smuggelgods och det blev husrannsakan hos den misstänkte langaren.

Då hittades ett 30-tal ölflak, bland annat i en garderob med kläder. Dessutom sprit, likör och cider.

Kunder tog kontakt via sms och mobilsamtal. Under tiden som polisen var hemma hos mannen kom en massa sms som kan ha handlat om försäljning.

Ett tiotal unga personer som tidigare kan ha bestämt tider för att handla dök också upp. Men polisens närvaro satte stopp för fortsatta affärer.

Mannen som bodde på adressen misstänks för grovt brott mot alkohollagen, eftersom försäljningen kan ha varit mycket omfattande och inriktad mot ungdomar.

– Det är allvarligt om unga var hans målgrupp. Han höll ju till nära en skola och det verkar som han bunkrat rejält för att klara trycket inför avslutningen, säger en polis.

Anteckningar tyder på mycket stort försäljning den senaste tiden.

Under insatsen gjordes även kontroller utanför Systembolaget, där fyra försäljningar till minderåriga upptäcktes.

Alkoholinsatsen slutade på torsdagen. Men polisen ska fortsätta att ha fokus på alkohol under veckoslutet när ungdomar firar skolavslutning.

– Det kommer inte att funka att gå omkring med sprit eller öl. Sådant kommer att tas i beslag och förverkas direkt, säger en polis.

Polisen tog även en man i 70-årsåldern som hade cirka 30 ölflak, 80 liter vin samt 15 liter sprit. Han sålde ett flak till en medelålders man.