Ny attack – man med hund beskjuten

Borås Artikeln publicerades
Bilden är från ett annat tillfälle och har ingenting att göra med händelserna som beskrivs i artikeln.
Bilden är från ett annat tillfälle och har ingenting att göra med händelserna som beskrivs i artikeln.

Under torsdagen besköts en fyraårig flicka av raketer på Hässleholmen. Under fredagskvällen ska en liknande attack ha inträffat i området – då en man och hans hund blev föremål för pjäserna.

Händelsen ska ha inträffat på Hässleholmen under fredagskvällen. En man som var ute och gick med sin hund reagerade på hur en grupp ungdomar sköt raketer från en balkong. Enligt polisen ska han då ha bett dem att sluta skjuta.

– När han ville att de skulle sluta så började de skjuta på honom i stället, säger Boråspolisens inre befäl Joakim Danz.

Mannen ska ha klarat sig utan fysiska skador men valde att kontakta polisen som nu har tagit upp en anmälan om ofredande.

Händelsen ska ha inträffat strax efter 19-tiden på fredagskvällen. Det är drygt ett dygn efter att en fyraårig flicka ska ha beskjutits av raketer på Hässleholmen.

En annan hundägare på Hässleholmen, som BT har pratat med under fredagskvällen, berättar att raketskjutningarna har pågått under hela dagen.

– Min hund har legat och gömt sig på toaletten sedan klockan två. Han vågar inte gå någonstans för alla smällar.

Kvinnan beskriver hur smällarna och raketerna under dagen har avfyrats från olika balkonger och riktats mot förbipasserande.

– Det är fruktansvärt. Det är bara en tidsfråga innan det börjar brinna i ett hus. Jag känner mig inte trygg, det gör jag inte, säger hon och oroas över att det kan bli ännu värre under nyårsafton.

– Man är ju rädd att man inte ska kunna gå någonstans. Man måste ju kunna gå till torget men det vet jag inte om jag vågar.

Hon är också kritisk till att polisen inte har kommit till platsen tidigare.

– Vi vill ju att de ska komma när man ringer, inte tre timmar senare, säger hon.

Enligt Joakim Danz gjorde andra händelser under eftermiddagen och kvällen att man inte hade möjlighet att åka till platsen direkt.

– Vi var bland annat på trafikolyckor och ett inbrottslarm vid den tiden, säger han.

Hur stoppar man skjutandet?

– Det är ju inte lagligt att skjuta raketer. Man måste vara 18 år för att köpa raketer och sedan behövs även ett tillstånd för att smälla. Men det är svårt för polisen att stoppa. Jag tror att föräldrar och skolor måste informera om vad som gäller. Det är nog den vägen man får gå, säger Joakim Danz.

Även på Alideberg ska det under fredagskvällen ha skjutits raketer.

– Där hade man inte skjutit mot någon person och där fick våra patruller tag i ungdomarna. Så nu är det upp till deras föräldrar att prata med dem.