Man häktad för moskébranden

Borås Artikeln publicerades
31-åringen förs till häktningen i Borås tingsrätt.
31-åringen förs till häktningen i Borås tingsrätt.

Boråsaren som misstänks för mordbranden i moskén på Magasinsgatan häktades på fredagseftermiddagen.

31-åringen begärdes häktad som på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand, men tingsrätten häktade honom för mordbrand av normalgraden.

Åklagaren Maria Thorell ansåg att mannen på fri fot kan försvåra utredningen, till exempel genom att undanröja bevis.

– Han förnekar brott och bestrider häktningsyrkandet, sa försvararen Stefan Risö.

Mannen satt bredvid honom, klädd i joggingbyxor och en turkos t-shirt. Han verkade mycket lugn, nästan frånvarande.

Efter en kort inledning fortsatte förhandlingen bakom stängda dörren och sedan meddelades rättens beslut.

Mordbrand av normalgraden kan ge påföljden fängelse i två till åtta år. Men för grov mordbrand är straffet lägst sex år och högst 18 år, eller livstid i särskilt allvarliga fall.

Den 31-årige boråsaren anhölls tidigare i veckan. Polis och åklagare har inte velat gå in på vad det var som gjorde att han blev intressant.

Strax innan det började brinna i moskén så fyllde någon bensin i flaskor på Statoil i närheten och den personen fångades på bild.

Enligt uppgift till BT var det den nu anhållne 31-åringen som fastnade på övervakningsbilder vid den nattöppna macken på Kasernvägen.

Den uppgiften vill inte åklagare kommentera.

Har mannen uttryckt åsikter om invandrare och muslimer som kan vara intressanta för utredningen?

– Han hävdar själv i förhör att han inte har några sådana åsikter och att han har kompisar med invandrarbakgrund, har kammaråklagare Martin Ekelin tidigare sagt till BT.

Mitt i natten mot den 17 januari kom larm om brand i moskén och redan från början fanns starka misstankar om att den var anlagd.

Det började brinna innanför ett fönster vid trappan upp till andra våningen och teorin var att något brännbart kastats in genom en krossad ruta.

Brandskadat material som fanns i närheten av fönstret skickades till Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping för undersökning.

"Resultatet talar extremt starkt för att det i brandprovet förekommit brännbar vätska, typ motorbensin".

Den slutsatsen drog NFC.

– Det är jätteviktigt att det här blir löst. Då skulle människor känna sig tryggare, säger Islamiska kulturföreningens ordförande Ahmed Mohamed.

Han berättar om stor oro bland medlemmar efter branden:

– Även om ingen döms till ett långt straff så skulle det betyda oerhört mycket om man klarar upp brottet. Det skulle bli mindre oro om man vet att något som varit ute för att skada oss sitter inom lås och bom.