Man dömd för att ha köpt sex av ung tjej i Borås

Borås Artikeln publicerades

En man i 30-årsåldern som åtalats för att flera gånger ha köpt sex av två unga tjejer i Borås dömdes på onsdagen till 100 dagsböter för köp av sexuell tjänst.

Men han fälldes bara för att ha köpt sex av en flicka och friades också från åtalet för köp av sexuell handling av barn.

Enligt Borås tingsrätt hade mannen ingen anledning att tro den tjej som han erkänt sig ha haft sex med var under år 18 då de började träffas.

Flickorna har i polisförhör sagt att de sålde sex till ett tiotal män, fast bevisen anses bara hålla för åtal mot en man.

Det är olagligt att köpa sex, men inte att sälja. Tjejerna hördes därför som vittnen när de under utredningen berättade hur de fick kontakt med män i Borås, Göteborg och Stockholm på dejtingsajten Badoo.

En av dem uppgav felaktig ålder då hon öppnade ett konto på sajten för att komma runt minimigränsen på 18 år.

– När någon fortsätter att hålla kontakt på Badoo så betyder det att han är ute efter sex, sa hon enligt domen från rättegången som hölls bakom stängda dörrar.

Tjejerna har inte avslöjats männens identiteter, fast berättat om en man i filmbranschen, om en man med butik som stängde affären när han hade sex där så att ingen skulle komma in. Om en man med ridhöst som bjöd på sprit.

Och så vidare. Men bara i ett fall blev det åtal.

BT har tidigare skrivit om målet och om problemen att bevisa sexköp.

– Rent generellt är det svårutredda brott och inblandade brukar inte vara särskilt intresserade av att medverka i utredningar, har åklagaren Niina Andersson sagt till BT.

– Det kan det vara svårt att identifiera personer när man har chattkonversationer och använder alias. Och inte bara männen utan även tjejerna har använt alias, har hon förklarat.

Mål om sexhandel är mycket ovanliga i Borås och det var rena tillfälligheter att detta fall ledde till åtal.

Enligt åklagare har polisen mer eller mindre snubblat över uppgifter när man utredde andra brottsmisstankar och kom över konversationer som verkade suspekta.

Och på det spåret fortsatte man.

För de flesta berörda i utredningen finns bara chattar på dejtingsajten, men mannen som åtalats och dömts skickade många sms som blev bevis mot honom.

Mannen har medgett att han varit tillsammans med en av flickorna, men beskrivit det som ett förhållande och förnekat betalning för sex.