19-åring fortfarande anhållen för dåd mot tiggare

borås Artikeln publicerades
Foto:Lars-Åke Green

En 19-åring har erkänt att han körde på tiggaren Ionut Gogos med moped, men säger att det var en olyckshändelse när han var drogpåverkad och bländad av solen.

På fredagsmorgonen satt boråsaren fortfarande anhållen och det var inte bestämt om han kommer att släppas eller begäras häktad.

19-åringen är tidigare dömd för ett våldsbrott som fick stor uppmärksamhet eftersom det var så hänsynslöst.

Han och en annan kille förföljde och kastade stenar mot ett tidningsbud som förgäves försökte komma undan, men träffades i ansiktet.

Han blev medvetslös och fördes till sjukhus med käkfraktur och tandskador.

Nu misstänks 19-åringen alltså för det ännu mer uppmärksammade dådet mot tiggaren på Hässle torg i söndags.

Enligt uppgifter ska offret ha blivit påkört med flit, men den anhållne har lämnat en annan förklaring:

–  Han har uppgett att det inte var med avsikt utan en olyckshändelse. Han körde drogpåverkad på torget och solen bländade honom, säger kammaråklagare Louise Eriksson.

–  Polisen försöker nu få klarhet i förhållanden på platsen och hur den här oavsiktliga påkörningen i så fall skulle ha gått till. Varför det blev som det blev, helt enkelt.

Killen misstänks för grov misshandel, alternativt grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande från trafikolycksplats, alltså smitning.

–  Han kom frivilligt in till polisen, säger kriminalinspektör Hans Andrén.

19-åringen blev på onsdagen utpekad av tiggaren vid en fotokonfrontation och åklagare beslutade att anhålla honom.

Det är ovisst hur länge tiggaren blir kvar i Sverige.

–  Huvudregeln vid en rättslig prövning är att måls-ägande finns på plats. I de flesta fall brukar det lösa sig, säger Louise Eriksson.

19-åringen som anhållits dömdes för tre år sedan för det brutala överfallet på tidningsbudet, som BT tidigare berättat om. Även en kamrat till honom fälldes och dådet beskrevs i domen som rått och hänsynslöst.

Samma natt gav sig killarna på en man som körde ut tidningen Metro till Södra torget och där försökte de även råna en person.

Under natten hotades också en väktare som ingrep då de krossade glasrutor på en busskur vid sjukhuset.

Den nu 19-årige killen dömdes till ungdomsvård för grov misshandel, försök till rån, hot mot tjänsteman och skadegörelse.

Enligt personutredningen i målet hade han ett impulsivt och aggressivt beteende.

Han är även fälld för brott vid andra tillfällen.