Maj 2012: Dagisbarn friska med flaskvatten

Borås Artikeln publicerades

Under flera års tid har barnen på Hedvigsborgs förskola drabbats av en magåkomma som bland annat gjort dem lösa i magen och fått dem att tappa aptiten.

Både föräldrar och personal misstänkte tidigt att något var fel på vattnet, men ansvariga på kommunen lyckades inte åtgärda problemet. Till slut tröttnade föräldrarna på att de inte upplevde sig vara tagna på allvar och som BT tidigare berättat bar de dit eget vatten på flaska.
En åtgärd som nu har visat sig ge effekt.
– Sedan vi började med vatten på flaska blev barnen snabbt friska och sedan dess har ingen blivit sjuk, säger Ann Isaksson.

Kommunen står för kostnaden av flaskvattnet och har nu också tagit över ansvaret att leverera det till avdelningen. Dessutom har man vidtagit en rad andra åtgärder, bland annat:

– tas nya, jämförbara, vattenprover.

– sätts det in ytterligare ett UV-filter på den drabbade avdelningen

– flyttas varmvattenberedaren på den drabbade avdelningen

– byts alla glas och allt porslin ut

– ser man tillsammans med vattenverket över alternativa sätt att rena vattnet

– kontrollerar man vattenmätare och de värmekablar som hindrat vattnet i de ytliga vattenrören från att frysa under vintern.

Dessutom fortsätter kommunen leverera vatten på flaska till slutet av maj.
– Förhoppningen är att vi då ska ha lyckats ringa in och lösa problemet, annars blir vi tvungna att fortsätta med flaskvatten tills vi har kommit till rätta med det här. Vi kommer inte att ge oss innan vattnet blir bra och magproblemen upphör, säger Marie Gerdin, områdeschef för förskolorna i Stadsdel Väster.

Under mitten av månaden ska det också hållas ett föräldramöte där Marie Gerdin hoppas kunna ge fler svar till oroliga föräldrar. Samtidigt uppmanar även smittskyddsenheten alla med drabbade barn att kontakta vårdcentralen för att göra tester.
– Det kan också vara ett sätt att snabbare komma närmare en lösning.

Även om det händer mycket just nu, har problemen trots allt pågått i tre års tid, något som har gjort många föräldrar både arga och upprörda.
–Jag har svårt att bedöma de insatser som har gjorts tidigare. Det viktiga nu är att vi går till botten med det här och hittar en bestående lösning, säger Marie Gerdin.

En sak är i alla fall säker. Det råder inte längre någon tvekan om att det är vattnet som är boven i dramat, precis som både föräldrar och personal misstänkt i tre års tid.