Löbergs hyllning: ”Vi har gjort det tillsammans”

Politik Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Socialdemokraterna tappar i Borås, men hamnar på nästan 31 procent.

Nu hyllar lokalpartiet arbetet i valrörelsens slutspurt.

– Vi har gjort den starkaste valrörelsen av alla i Borås, säger Petter Löberg (S).

När den stora vallokalsundersökningen presenterades klockan åtta på kvällen blev det alldeles tyst i Arbetarrörelsens hus i Borås. Undersökningen visade på ett stöd på 26,2 procent för Socialdemokraterna, en kraftig minskning sedan valet 2014, då partiet fick drygt 31 procent i riksdagsvalet.

När kommunalvalet var sluträknat slutade Socialdemokraterna på 30,8 procent, en minskning med 2,5 procent. Socialdemokraterna hade 28,3 procent i riksdagsvalet.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson var inte allt för nedslagen, även om klackarna inte var i taket i lokalen rent stämningsmässigt.

– Missnöjd? Nja, att få över 30 procent av rösterna i ett tufft val är helt okej. Vi är klart största parti i Borås, säger Ulf Olsson.

Den rödgröna gruppen som styrt i minoritet ser ut att tappa tre mandat i kommunfullmäktige.

Hur maktfördelningen kommer se ut efter valet i Borås är fortfarande oklart. Ulf Olsson säger att S gått till val som ett eget parti, men han efterlyser breda överenskommelser i Borås.

– Vi eftersträvar en majoritetslösning i Borås, det är vår ambition. Alla partier måste tala med varandra, säger han.

Hur går samtalen med Miljöpartiet?

–Vi kommer förhandla framöver, vi har haft ett bra samarbete med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet under mandatperioden, säger Olsson.

Båda riksdagsledamöterna Petter Löberg och Ann-Christin Ahlberg var på plats under valvakan i Borås.

– Det här resultatet känns som en seger, att vi har ökat så mycket jämfört med när valrörelsen startade, säger Ann-Christin Ahlberg.

– Och att vi är klart större än Moderaterna, det känns riktigt gott, säger hon.

Petter Löberg hyllade partiets valrörelse i Borås.

– Jag upplever att vi utan tvekan gjort den starkaste valrörelsen av partierna i Borås. Vi har varit otroligt starka i sociala medier, faktiskt en av de bästa i Sverige. Sedan har vi knackat dörr, och det märks att det gett resultat, säger Löberg.

Kommunalrådet Malin Carlsson lyfte tillsammans med partiets ordförande Per Carlsson fram just fotarbetet som en framgångsfaktor i valet.

– Det har varit en fantastisk valrörelse. Vi har gjort det här möjligt tillsammans, alla Socialdemokrater, säger Malin Carlsson.

– Det har varit valarbete in i kaklet. Vi är nöjda med vår insats, det har varit en massiv dörrknackningskampanj de sista veckorna, säger Per Carlsson.

Sverigedemokraterna kommer dock inte släppas fram. Det var Malin Carlsson väldigt tydlig med under valvakan.

– Det vill vi vara extremt tydliga med. Vi kommer aldrig sätta oss i beroendeställning till Sverigedemokraterna i Borås.

Socialdemokraterna i Borås har haft 122 kandidater på sin lista till kommunalvalet i Borås, och många av dem var på plats under valvakan.

– Det har varit ett otroligt engagemang, vi har mött många människor och fått ett positivt bemötande, säger Yvonne Persson.

Liridona Rexhepi, SSU-ordförande i Södra Älvsborg, säger att partiet måste fundera på varför man tappat väljare.

– Det är klart att vi inte är nöjda när vi går neråt. Väljare har valt andra partier. Vi måste fundera på varför de gjort det, säger Rexhepi.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.