Räddade livet på sin lärare – här hyllas Filip: "Du är vår hjälte"

Borås Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

Han räddade livet på sin lärare. På tisdagen vid Särlaskolans julavslutning hyllades eleven Filip Lindgren för sin rådiga insats tidigare i höst.

– Jag lärde mig greppet på tv och gick sedan på känsla, typ, säger Filip Lindgren när han berättar om händelsen 20 september i år när han gjorde Heimlichmanövern för första gången, och fick äppelbiten att släppa som slöjdlärare Sigvard Nielsen satt i halsen.

Det är lite pirrigt, tycker han. Snart ska han gå upp på scenen i Almåsskolans aula och ta emot pris och hyllas för sin livräddande insats.

– Det är lite nervöst att stå på scenen framför hela skolan, tycker han.

Men hedras bör han, tyckte både skolan och Räddningstjänsten, och Filip och hans lärare kallades upp på scen.

– Detta är ju väldigt speciellt, att få uppmärksamma och tacka en person som har räddat livet på en annan person. Det du har gjort kräver stort mod och stor handlingskraft. Du är en förebild för andra, sade områdeschef Hayne Hedin från scenen och överlämnade en gåva.

– Du är vår hjälte nu, sade Särlaskolans rektor Ingvor Carlsson och överlämnade ett läderarmband med en silverplatta med datumet ingraverat när Filip gjorde in livräddande manöver.

Som tredje part stämde Räddningstjänsten in i lovorden och hyllade Filip som en vardagshjälte. Som tecken på det fick Filip ta emot en glasplakett och fick även en inbjudan till ett studiebesök hos Räddningstjänsten.

Slöjdlärare Sigvard Nielsen var rörd och tacksam över Filips ingripande. Sekunderna när Filip tog tag runt mellangärdet och tryckte till, minns han inte något av.

– Det var helt svart och det kändes som att huvudet höll på att sprängas. Som tur var höll ett par personer i mig i armarna annars hade jag trillat omkull. Själv vet jag knappt vad som hände, säger Sigvard Nielsen

Dess för innan hade han försökt att harkla sig, spotta och dricka vatten för att få äpplebiten att lossna. En kollega försökte också hjälpa till, men tryckte inte tillräckligt hårt när hon gjorde Heimlichmanövern. Ett par minuter senare kom Filip.

– Alla hade panik, sprang runt och visste inte vad de skulle göra. Det var bara jag där och de såg ut som att det var kris. Jag försöker, tänkte jag, berättade han då till Borås Tidning.

Den uppståndelse som händelsen och ingripandet förde med sig, har varit lite jobbig, tycker både Filip och Sigvard Nielsen.

– Vi har pratat mycket Filip och jag om detta och faktiskt försökt förtränga det lite, sade Sigvard Nielsen.

Men glada och tacksamma var båda två. Och som områdeschef Hayne Hedin sade, även om det inte så ofta behövs livsavgörande ingripanden:

– Kan vi alla göra något gott för någon annan.