Annons

Light-läsk kan öka risken för stroke

Äldre kvinnor som dricker mycket sockerfri läsk bör kanske hålla nere sin konsumtion. Risken för stroke ser nämligen ut att öka, varnar forskare.
Forskning • Publicerad 17 februari 2019
STOCKHOLM 20050717
Coca-Cola Light. Läsk, läskedryck.
Photo: Stefan Bladh / SVD /SCANPIX 
Code 30502
STOCKHOLM 20050717 Coca-Cola Light. Läsk, läskedryck. Photo: Stefan Bladh / SVD /SCANPIX Code 30502Foto: Stefan Bladh / SvD / TT

I syfte att hålla nere både vikten och sockerintaget dricker många så kallad light-läsk i stället. På senare år har försäljningen ökat kraftigt. Men dessa drycker, som innehåller artificiella sötningsmedel i stället för socker, ser ut att öka risken för andra sjukdomar, som stroke.

Det varnar amerikanska forskare för efter att ha analyserat utfallet för drygt 81 000 kvinnor i åldrarna 50 till 79 år och som deltog i studien Women's Health Initiative. Kvinnorna rekryterades mellan åren 1993 och 1998 och tre år in i studien fick de bland annat svara på frågor om – och i så fall hur mycket – så kallad light-läsk de hade konsumerat de senaste tre månaderna.

Kvinnorna följdes i genomsnitt i tolv år och analysen, som nu presenteras i tidskriften Stroke, visar att det finns ett tydligt samband mellan mängden light-läsk och risken att drabbas av stroke.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons