Light-läsk kan öka risken för stroke

Forskning Artikeln publicerades
STOCKHOLM 20050717
Coca-Cola Light. Läsk, läskedryck.
Photo: Stefan Bladh / SVD /SCANPIX 
Code 30502
Foto: Stefan Bladh / SvD / TT
STOCKHOLM 20050717 Coca-Cola Light. Läsk, läskedryck. Photo: Stefan Bladh / SVD /SCANPIX Code 30502

Äldre kvinnor som dricker mycket sockerfri läsk bör kanske hålla nere sin konsumtion. Risken för stroke ser nämligen ut att öka, varnar forskare.

I syfte att hålla nere både vikten och sockerintaget dricker många så kallad light-läsk i stället. På senare år har försäljningen ökat kraftigt. Men dessa drycker, som innehåller artificiella sötningsmedel i stället för socker, ser ut att öka risken för andra sjukdomar, som stroke.

Det varnar amerikanska forskare för efter att ha analyserat utfallet för drygt 81 000 kvinnor i åldrarna 50 till 79 år och som deltog i studien Women's Health Initiative. Kvinnorna rekryterades mellan åren 1993 och 1998 och tre år in i studien fick de bland annat svara på frågor om – och i så fall hur mycket – så kallad light-läsk de hade konsumerat de senaste tre månaderna.

Kvinnorna följdes i genomsnitt i tolv år och analysen, som nu presenteras i tidskriften Stroke, visar att det finns ett tydligt samband mellan mängden light-läsk och risken att drabbas av stroke.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.