Annons

Liberalernas partiråd sade ja till Löfven

Med siffrorna 62–30 sade Liberalernas partiråd ja till överenskommelsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.
Politik • Publicerad 13 januari 2019
Med siffrorna 62-30 sade Liberalernas partiråd ja till överenskommelsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.
Med siffrorna 62-30 sade Liberalernas partiråd ja till överenskommelsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter drygt tre timmars debatt bestämde sig partirådet för att sluta upp bakom partiledaren Jan Björklund och partistyrelsens rekommendation att säga ja till överenskommelsen och att släppa fram en S-ledd regering.

– Det blev möjligen en lite bredare majoritet än vad jag hade väntat, säger Björklund till journalister efteråt.

Annons

Han konstaterar att L:s ja inte spelar någon roll om Vänsterpartiet bestämmer sig för att rösta nej till Löfven. Trots att S, MP, C och L givit Löfven sin välsignelse.

– Då får vi laga efter läge, säger Björklund och tillägger att den överenskommelse som gäller på bordet, och som utesluter V från inflytande, är den som gäller och kan inte ändras.

I ett 70-tal inlägg stöttes och blöttes argumenten på partirådet.

– Jag tror att vi måste ge Ulf Kristersson en chans. Det finns en värderingsgemenskap i Alliansen, vi ingick i Alliansregeringen i åtta år. Vi får igenom mer liberal politik, sade Maria Weimer, ombud på partirådet från Uppsala.

Men varken partistyrelsen eller riksdagsgruppen har varit eniga, även om det finns en klar majoritet i båda för att släppa fram Löfven. Mats Persson, partiets ekonomisk-politiske talesperson, är en av reservanterna.

– Liberalerna måste säga nej till en regering som visat upp stor oförmåga att hantera Sveriges problem som skjutningar, medelmåttig skola, Wallströms utrikespolitik, ett parti som i många år blundat för hedersproblematiken och som har svårt att hålla islamisterna utanför sitt parti, sade Persson till ombuden på partirådet.

Enligt Persson hade Liberalerna fått de politiska vinsterna som finns i överenskommelsen i en förhandling med Moderaterna. Om man bara hade bett om dem.

– Det är fel både för Liberalerna och för Sverige. Ulf Kristersson var vår kandidat i valrörelsen, och jag tycker att han ska vara det nu också. En ohelig allians är inte rätt sätt att stoppa högerpopulisterna, sade Mats Persson.

Björklund sade i sitt inledningstal att partiet hela tiden varit tydligt med att blocköverskridande samarbete skulle behövas om Alliansen blev mindre än de rödgröna. Han hävdar att L och Centern absolut inte ger Löfven fria händer om han släpps fram.

– Stefan Löfven lever på nåder av Liberalerna och Centern, ska man komma ihåg. Vi är ett borgerligt parti och vi kommer inte att kompromissa bort våra grundläggande värderingar. Vi kommer inte administrera socialdemokratisk politik, sade Björklund.

Annons

Han anger tre skäl till varför han vill godkänna överenskommelsen med S och MP och släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, i stället för att släppa fram Ulf Kristersson som ledare för en M+KD regering.

– För att vi fått igenom en omfattande liberal agenda, för att vi får en stabil lösning i riksdagen utan risk för extraval och för att vi minimerar inflytande från de båda ytterkantspartierna.

Björklund säger att han litar på att Moderatledaren Ulf Kristersson inte vill samarbeta med SD.

– Men jag litar också på Jimmie Åkesson (SD), som säger att han ska göra allt för att få inflytande över en sådan regering.

Ett ytterligare tungt skäl för L att släppa fram Stefan Löfven är att Vänsterpartiet blir utan inflytande.

Jan Jönsson från Stockholm varnade för att underskatta Sverigedemokraterna och vad de vill göra med samhället.

– Det är det allvarligaste en liberal kan göra sig skyldig till. Vi har redan sett en långsam anpassning från de konservativa partierna, sade han.

– Kärnfrågan är om vi ska vara en aktiv del av det internationella motståndet mot nationalismen eller ställa oss vid sidan och hoppas att andra tar den kampen. Vi ska aktivt motsätta oss SD:s inflytande i svensk politik och motverka konservativa krafter som gör sig till nationalismens redskap. I det står vi närmare S och MP än M och KD, sade Jan Jönsson.

Johan Pehrson (L) från Örebro och partiets rättspolitiske talesperson varnade för kortsiktiga lösningar.

– Vi ska säga ja till Ulf Kristersson av strategiskt politiska skäl snarare än kortsiktiga taktiska överväganden. Vi har bäst chans att få igenom mest liberal politik med Ulf Kristersson som statsminister, sade han.

Annons

Överenskommelsen med S, MP och C kallar han för en "utredningsorgie".

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons