Lennart Andreasson (V) om tendenserna i valet: ”Kommer inte ligga sömnlös”

Borås Artikeln publicerades
 Lennart Andreasson vid Norrbyskolan.
Foto: Lars-Åke Green,Lars-Ã…ke Green
Lennart Andreasson vid Norrbyskolan.

Att traditionellt ideologiska motståndare ser ut att vinna mark samtidigt som Vänsterpartiet trampar vatten påverkar inte Lennart Andreasson, ersättare i Kommunstyrelsen för Vänsterpartiet, nämnvärt.

Ida Legnemark (V) är desto mer besviken.

Vänsterpartiets intresse för EU-valet är måttligt. I alla fall om man ska göra bedömningen utifrån Lennart Andreassons inställning.

– Jag ser att det går ganska dåligt för oss. Jag är inte så jävla överraskad. Men det är ganska många som normalt röstar på oss som bojkottar det här valet eftersom det i sig hade legitimerat ett odemokratiskt system, säger han och fortsätter:

– EU har ett kraftigt demokratiskt underskott. Vi påverkas väldigt mycket av EU, men har väldigt lite att säga till om.

Sverigedemokraternas starka siffror i SVT:s Valu är inte heller någonting som förvånar Andreasson.

– De har ju vunnit på att sätta skräck i folk och prata om stängda gränser och kriminalitet. Men det de aldrig tänker på är att om vi inte hade gått med i EU hade vi inte haft den där fria rörligheten. Men jag är glad att det inte ser ut att gå så bra som man hade kunnat tro för högern överlag i Europa.

En annan klassisk ideologisk motståndare till Vänsterpartiet – Liberalerna – har i opinionsmätningarna inför valet legat runt gränsen för att få ett mandat. I Valun klarade det sig precis – till Andreassons missnöje.

– Jag kan säga så här, hade de inte kommit in hade jag inte fällt några tårar.

En annan Vänsterpartist som varit mer engagerad i valrörelsen är Ida Legnemark. När BT når henne sitter hon hemma och valvakar med sin familj.

– Det är klart att det är en besvikelse. Jag har jobbat för att vi ska få två mandat men nu ser det ju bara ut att bli ett. Sen ser det också ut som att högerpartierna går framåt och det känns ju jättetråkigt, säger hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.