Lena Matthijs: Viktig markering mot grov brottslighet

Borås Artikeln publicerades
Polisområdeschefen Lena Matthijs.
Foto: Anders Robertsson
Polisområdeschefen Lena Matthijs.

Om den fällande domen för knivdåden står sig är det en viktig markering om att det lönar sig att vittna.

Men om den inte skulle hålla blir det nästan omöjligt att bekämpa grov organiserad brottslighet

Den bedömningen gör polisområdeschefen Lena Matthijs efter fredagens dom för mordet och mordförsöken:

– Jag är försiktig med att ropa hej innan vi har en dom som vunnit laga kraft, säger hon.

– Men det känns mycket skönt att tingsrätten lyssnade på vittnens och målsägandes berättelser och fann att brott styrkts.

Från att polisutredningen startade efter dåden i mars och fram till rättegången och domen, har polis och åklagare talat om vikten av att bryta tystnadskulturen på Hässleholmen.

Och man har talat om ett genombrott.

– Det viktigaste är att få människor att våga berätta och att vi med hjälp av målsägande och vittnen kunde leda detta i bevis så att vi kan få slut på en våldsspiral, säger Lena Matthijs.

– Det är en viktig markering mot den grova brottslighet där personer som varit motorer har hotat och använt våld för att bedriva sin verksamhet.

Lena Matthijs säger hon trodde på fällande domar, eftersom de åtalade fick sitta kvar i häkte med restriktioner.

Hon är alltså nöjd med tingsrättens beslut, men betonar att sista ordet inte är sagt.

Med stor säkerhet kommer domen att överklagas och i ett annat gängrelaterat fall blev det total helomvändning i högre instans.

Tingsrätten dömde en ung man till tio års fängelse för mordförsök efter skjutningen i centrum i augusti förra året. Men sedan friades han av hovrätten.

Vad skulle det betyda om domarna för knivdåden inte håller?

– Då ser jag det som om den grova organiserade brottsligheten är näst intill omöjlig för oss att bekämpa. Då har vi inte rättssystemet med oss, svarar Lena Matthijs.

– Vi hade både vittnen och målsäganden med oss. Kan man inte fälla folk på den bevisningen så kan man inte fälla någon mot sitt erkännande. Då hamnar polisen i en riktigt svår situation.

Om vi vänder på frågan: Vad innebär det om domen står sig?

– Då är det en viktig markering som visar att det lönar sig att vittna. Att man kan stoppa en våldsutveckling genom att säga ifrån och det har personerna som pratat med polisen faktiskt gjort.

Lena Matthijs menar att det handlar om att inte bedöma enskildheter var för sig:

– Nu känns det som om rätten sett sammanhangen och vi har varit bättre på att presentera dem. Det är så viktigt i den här brottsligheten, att man inte rycker loss enskilda handlingar och ställer dem var för sig.