Sjuhärad: ”Väldigt hektiskt” för Särf – drönare och brandflyg till hjälp

Sjuhärad Artikeln publicerades
Temabild från TT.
Foto: ADAM IHSE / TT
Temabild från TT.

Med flera terrängbränder och drivande rök från Gislaved har räddningstjänsten haft fullt upp under måndagen.

Vid 17-tiden gav stationsbefälet vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Särf) Tommy Lieback en sammanfattande bild av läget.

– Vi är kvar vid skogsbranden i Grimsås och kommer vara så en bit fram på kvällen åtminstone. Här kommer det brinna länge. När det är läge kan vi lämna över till markägaren att ha koll över området, säger han.

Branden omfattade som mest ett område på cirka 300 gånger 300 meter.

I Råssa i Bollebygds kommun, höll man vid 17-tiden på att avveckla insatsen.

– Vi lämnar nog inom en timme, säger Tommy Lieback vid Särf.

Utöver dessa har det även brunnit i skog och mark utanför Nittorp mot Limmared. Den insatsen avslutades under eftermiddagen.

Förutom de händelser man har ryckt ut på har det enligt Tommy Lieback inkommit en stor mängd larm från oroliga invånare i Bollebygds kommun om misstänkta skogsbränder.

– Det är en stor brand som rasar i Gislaved, och det ryker så mycket att röken driver ända in i Bollebygd. Därför har vi fått många larm om bränder, som för det mesta inte har varit något, säger Tommy Lieback.

För att få bekräftelse på om det brunnit eller inte har räddningstjänsten använt sig av både brandflyg och drönare.

– Vår drönare kommer väldigt väl till pass vid sådana här tillfällen. Vi får snabbt en överblick och kan avgöra om det verkligen brinner i ett visst område, eller om det rör sig om indrivande rök.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.