Branden i Gånghester: Startade bland ormarna

Gånghester Artikeln publicerades
Foto: Johan Valkonen

En brand utbröt på söndagsmorgonen i en stor fastighet invid stora vägen i Gånghester. När röken skingrade sig upptäckte brandmännen ormar i lokalen.

Det rörde sig om den gamla Cellbes-fastigheten i Gånghester, alldeles invid Ica-butiken och stora vägen. När räddningstjänsten kom till platsen var det kraftig rökutveckling från en brand inne i byggnaden.

– Det ryker ganska mycket och jag ser att räddningstjänsten har gått in med rökdykare, sa en granne BT talade med.

Strax efter nio hade räddningstjänsten lyckats släcka branden.

– Det är en del av byggnaden som är brandskadad. Nu håller vi på med ventilation och efterkontroll, säger Tommy Lieback vid räddningstjänsten.

Foto: Johan Valkonen

En del av byggnaden har använts för att förvara ormar och andra reptiler, men det såg rökdykarna först när röken började skingra sig.

– Då såg de terrarium och stora affischer som varnade för giftiga reptiler. Då visste vi inte heller hur giftiga ormarna var, men vi fick snabbt tag på ägarna som förklarade att ingen av dem är dödligt giftig, säger Mauri Skold, insatsledare.

Hur många av djuren som har dött i branden är än så länge oklart, men lokalen är kraftigt rökskadad och flera terrarium är svarta av sot. Ägaren kom till platsen för att ta hand om djuren.

BT har varit i kontakt med ägaren som inte vill uttala sig.

Hur branden startade vet man inte.

– Men allting tyder på att den började i en av montrarna inne i djurbutiken. Hur det har gått till vet vi dock inte, säger Mauri Skold.

Foto: Johan Valkonen

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Fastigheten inrymmer bland annat ett gym, en butik och lagerutrymmen. Det är bara lokalen med djuren som har brunnit, men andra delar av byggnaden är också rökskadade.

– Man har tänkt på brandskyddet i den här fastigheten, det var bra. Annars kunde det ha utvecklat sig betydligt värre, säger Tommy Lieback vid räddningstjänsten.

Tarmo Puonti driver ett gym i en del av fastigheten. Där har det inte brunnit, men hans lokaler är ändå skadade av rök.

– Det krävs sanering, det är lukt och sot. Men som jag förstår det ska de börja sanera med en gång, så jag hoppas att det ska gå snabbtl, säger han.

Gymmet i Gånghester är ett så kallat nyckelgym, med 200 medlemmar. Någon prognos för när det kan öppna igen har Tarmo Puonti inte fått.

– Förhoppningen är att det inte ska behöva vara stängt mer än någon vecka.

Foto: Johan Valkonen

Det första larmet som gick ut talade om Eton fashion i Gånghester, men det var alltså inte där det brann.