Långt fängelsestraff för sexövergrepp mot barn

Borås Artikeln publicerades
OBS: Barnet på bilden har inget samband med artikeln.
Foto:Ingvar Karmhed/TT
OBS: Barnet på bilden har inget samband med artikeln.

Boråsaren förgrep sig på flera små flickor i sitt hem.

I dag dömdes han till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn.

En stor del av bevisningen hämtades från nätforumet Flashback.

Det var i december förra året som polisens piketstyrka slog till mot mannens lägenhet i Borås. Rikskriminalen hade spanat på nätforum där folk diskuterade sex med barn, och boråsaren hade varit mycket aktiv.

– Polisen följde honom och kopplade ihop två och två. Dessutom kom något tips och till slut pekade det bara mot en person, berättade kammaråklagare Robert Beckard när åtalet väcktes i mars.

Boråsaren häktades och misstänktes inledningsvis för sexbrott mot två barn. Men efterhand växte utredningen och innefattade till slut fem flickor mellan sex och tio år som misstänktes ha blivit utsatta för mycket grova sexövergrepp.

Brotten ägde framförallt rum i boråsarens bostad och skedde vid olika tillfällen mellan början av 2012 och slutet på 2014. Offren fanns i hans bekantskapskrets och fick sova över hos honom. Det var också då flera av övergreppen inträffade.

Mannen erkände i ett första förhör en del av anklagelserna men tog senare tillbaka det han sagt med förklaringen att han "trodde att han var anklagad för terroristbrott". Han menade att han därför ville erkänna lindrigare brott, samtidigt som han var i chocktillstånd. En förklaring som rätten förkastade.

– I förhör använder han ordet kär när han talar om sitt förhållande till flickorna. Han tycker inte att det är fel och det är som han pratar om relationer till vuxna kvinnor, berättade Robert Beckard.

Flickornas berättelser bedömdes däremot som mycket trovärdiga. Dessutom fanns vittnen som lämnat övertygande uppgifter.

Den skriftliga bevisningen, som åtalet till stor del vilade på, grundade sig på berättelser som mannen lämnat på Flashback. Hans texter där och offrens berättelser var enligt rätten slående lika.

I domslutet skriver man bland annat: "Det har genomgående varit mycket små flickor som alla har varit utlämnade till den situation NN (mannens namn) försatt dem i." Man lägger stor vikt vid att brotten ägt rum i miljöer där flickorna ska känna sig trygga och att övergreppen pågått systematiskt under en längre tid.

Sammantaget fälldes mannen för två fall av grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, två fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och fem fall av sexuellt ofredande. Han friades ur delar av åtalspunkter.

Påföljden bestämdes till sju års fängelse. Mannen ska betala sammanlagt 820 000 kronor i skadestånd till offren.

BT har sökt kammaråklagare Robert Beckard och boråsarens försvarsadvokat Barney Fyman, utan att lyckas.

Fakta

Greps av insatsstyrkan

– Mannen greps i sitt hem den 12 december av piketen.

– Polisen beslagtog bland annat datorer och en dagbok där mannen dokumenterat delar av övergreppen.

– 166 bilder och fyra filmer med barnporr hittades. Mannen hade skapat stora delar själv, där han utnyttjat flickorna.

– Överensstämmelsen i tid och plats mellan anteckningarna, offrens uppgifter och nätberättelserna var mycket god.

Visa mer...