Längre liv med antiinflammatorisk kost
Forskarna hoppas att det kan leda till att människor sätter i sig mindre rött kött, chips och läsk.
Deltagarna fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack. Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, skriver Upsala Nya Tidning.
16 år efter att enkäterna fyllts i följde forskarna upp deltagarna. 16 000 hade då dött, och dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet.
Livsmedlen det handlar är de som man sedan tidigare vet är hälsosamma: frukt och grönsaker, fullkornsprodukter som havregryn, och vegetabiliska oljor. Om man exempelvis byter ut smör mot rapsolja får man en dubbeleffekt – dels ökar konsumtionen av nyttiga Omega 3-fetter samtidigt som man minskar de mättade fetterna.
Vin och öl – dock inte sprit – i små doser visade sig också ha en antiinflammatorisk effekt.
Till det man ska undvika hör rött kött, chips och läskedrycker.