Annons

Längre liv med antiinflammatorisk kost

Att äta livsmedel som har en antiinflammatorisk effekt kan ge ett längre liv, visar en studie bland 70 000 svenskar.
Medicin • Publicerad 21 oktober 2018
Foto: Christine Olsson/TT

Forskarna hoppas att det kan leda till att människor sätter i sig mindre rött kött, chips och läsk.

Deltagarna fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack. Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, skriver Upsala Nya Tidning.

Annons

16 år efter att enkäterna fyllts i följde forskarna upp deltagarna. 16 000 hade då dött, och dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet.

Livsmedlen det handlar är de som man sedan tidigare vet är hälsosamma: frukt och grönsaker, fullkornsprodukter som havregryn, och vegetabiliska oljor. Om man exempelvis byter ut smör mot rapsolja får man en dubbeleffekt – dels ökar konsumtionen av nyttiga Omega 3-fetter samtidigt som man minskar de mättade fetterna.

Vin och öl – dock inte sprit – i små doser visade sig också ha en antiinflammatorisk effekt.

Till det man ska undvika hör rött kött, chips och läskedrycker.

Daniel Martinsson/TT
Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons