Kvinna påkörd på Södra torget

Borås Artikeln publicerades

En kvinna i 30-årsåldern skadades allvarligt när hon blev påkörd av en buss på Södra torget vid sjutiden på söndagsmorgonen.

Vid 16-tiden på söndagen var läget oförändrat för den skadade kvinnan. Hon vårdas på intensivvårdsavdelningen med svåra skallskador.

– Hon får ligga kvar på intensiven för observation, säger Glenn Claesson, tjänsteman i beredskap vid Södra Älvsborgs sjukhus.

Kvinnan ska enligt Kenth Wasserman, trafikchef på Borås Lokaltrafik, ha rusat ut bakom en parkerad buss och blivit påkörd av en buss som rullade i 5-10 kilometer i timmen. Hon ska ha träffats i huvudet av bussens framruta och kastats iväg några meter.

Anders från Borås såg ögonblicket när det hände.
– Jag hade just klivit ur en taxi när det hände. Hon kastades iväg flera meter. Det såg riktigt illa ut, riktigt läskigt. Det stod en polisbil mitt framför, så de hade blåljusen igång på fem sekunder.

Vårdas på intensiven
Ambulansen var snabbt var på plats. Enligt de första uppgifterna ska kvinnan ha allvarliga, men inte livshotande skador enligt sjukhusets pressjour.

Kenth Wasserman säger att han inte är förvånad över att olyckan inträffade. Han är mycket kritisk till trafikmiljön på torget.
– Jag hatar att säga "vad var det jag sa". Detta är en typ av händelse som jag har varnat för under flera års tid, men för döva öron både hos Borås stad och Västtrafik. Det är en bedrövlig arbetsmiljö för förarna och vi sätter i viss mån våra kunders liv på spel, det är ohållbart.

Kvinnan som körde bussen har tagits ur tjänst. Hon var svårt chockad precis efter olyckan, men enligt Kenth Wasserman ska hon försöka återgå till jobbet redan på måndag.
– Busschauffören mår mycket bättre nu. Kvinnan kommer att försöka jobba imorgon igen. Hon får börja med att sitta vid sidan om och när hon känner att det är rätt läge tar hon ratten och kör, säger Kenth Wasserman.

Tryckt stämning
Stämningen var tryckt i lunchrummet på Borås lokaltrafik på förmiddagen. Chaufförernas tankar går både till den skadade kvinna och chauffören som körde på henne, och många är upprörda över den dåliga trafiksäkerheten och arbetsmiljön på Södra Torget.
– Det är många gånger man fått bromsa tvärstopp för att undvika en olycka. Det har också hänt att passagerare ramlat av sittplatsen på grund av att vi varit tvingade att nödbromsa, säger några av chaufförerna.

Samstämigt har chaufförerna en uppfattning – försöket med att flytta bussterminalen till Allégatan var mycket lyckat. Chaufförerna undrar varför inget händer.
– Vi har själva ändrat på utkörningsriktningar på torget för att undvika kaos. Det är dags för politikerna att reagera, så här kan vi inte ha det. Det är dags att agera innan något ytterligare tragiskt händer, säger Zoltan Zombori, trafikledare på Borås Lokaltrafik.

– Vi får fortsätta prata med Borås stad och Västtrafik. Vi har fler resenärer och behöver fler bussar, det blir trängre och trängre på Södra toget. Det är helt korkat, säger Kenth Wasserman.

Såg du vad som hände? Hör av dig till bt.se!

bt.se@bt.seeller ring 0709-778 786, 0709-778 758.