Kvinna med Asperger våldtogs brutalt och förnedrades

Borås Artikeln publicerades
Foto:Junge, Heiko

En 23-årig man från Märsta i Sigtuna kommun döms för grov våldtäkt efter att ha våldtagit en kvinna med Aspergers syndrom, rapporterar flera lokala medier.

Det var i augusti 2016 som mannen och kvinnan träffades på en krog i Kista centrum norr om Stockholm. Via en taxiresa, där kvinnan motvilligt följde med, hamnade de i Fittja i Botkyrka. Taxichauffören anade oråd och frågade om kvinnan var okej, vilket hon svarade att hon var, och taxin körde iväg.

Kvinnan har berättat att hon därefter togs till en fotbollsplan där hon blev nedslängd, misshandlad och tvingad att klä av sig. 23-åringen tog henne sedan till en lägenhet där han våldtog henne på flera sätt, skriver Upsala Nya Tidning. Även i lägenheten utsattes hon för våld. Kvinnan, som har mycket svårt att tala och har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, undkom genom att smyga ut från lägenheten när mannen somnat.

Mannens förklaring är att han inte minns något av kvällen eftersom han brukar dricka mycket sprit. Tingsrätten bedömer att kvinnan bland annat på grund av sitt funktionshinder i princip helt saknat chans att freda sig mot honom. Straffet blir fyra års fängelse, skadestånd på 173 000 kronor och utvisning.