Kryptiska om makten: ”Jag svarar inte på det”

Borås Artikeln publicerades
Foto: Johan Valkonen

Det är fortfarande oklart vilka som ska styra Borås de kommande fyra åren. De största partierna är förtegna kring förhandlingsläget. – Nu är vi i en förhandlingsfas, säger Ulf Olsson (S).

Resultatet av söndagens kommunalval är fortfarande en färsk produkt. Så färskt att valresultatet under torsdagen ännu inte var helt färdigställt.

Preliminärt ser det ut att bli jämnt skägg när det kommer till mandatfördelningen i kommunfullmäktige, där de rödgröna får 32 av 73 mandat, Alliansen får 30 och Sverigedemokraterna 11.

Socialdemokraterna, som vill försöka skapa ett majoritetsstyre, utan att ta stöd från Sverigedemokraterna, sade tidigare i veckan att man skulle kontakta alla partier.

Hur det går är dock oklart. Nu är det locket på.

– Vi har sagt att kommer ta kontakt med de andra partierna, men hur och när och i vilken ordning vi hanterar detta, det kommer vi inte att offentligt kommentera, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Varför kommer ni inte kommentera?

– Nu är vi i en förhandlingsfas och förhandlingar sköts inte så bra via medier, säger Olsson.

Kommunstyrelsens vice ordförande Annette Carlson (M) är också kryptisk kring frågor kring hur samtalen kring Borås framtida styre går.

– Vi för samtal med våra allianskollegor, för övrigt finns det inte så mycket mer att säga. Jag svarar inte på frågor om vem som har pratat med vem, säger Carlson.

Hur går samtalen inom Alliansen?

– Att det är svårt parlamentariskt läge, nu handlar samtalen om hur vi ser på olika vägar framåt.

16 oktober är det kommunfullmäktigemöte, där kommunstyrelsens presidium ska väljas. Då behöver partierna vara överens om hur styret ska se ut.

Är det gott om tid?

– Det beror på hur knöligt det blir, vilka möjliga vägar som kan finnas, säger Carlson.

Miljöpartiet, med tre mandat i kommunfullmäktige, kan bli tungan på vågen för ett eventuellt minoritetsstyre för något av de olika blocken.

– Vi har fått muntliga frågor om att träffas från båda blocken, men ingen formell inbjudan. Vi ska ha ett medlemsmöte och resonera kring hur vi går vidare, säger toppnamnet Kjell Hjalmarsson (MP).

Hjalmarsson säger att partiet ska utse en förhandlingsdelegation som ska sondera terrängen hos de olika partierna

– Sedan ska vi ha ett medlemsmöte där delegationen redovisar våra alternativ. Sedan tar vi ett beslut, om vi ska stå i opposition eller stödja den ena eller andra beslutet, säger Hjalmarsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.