Körde över tiggare med moped: "Jagade honom"

Borås Artikeln publicerades

I söndags blev en 35-åring tiggare påkörd av en moped på Hässle torg.

Enligt nya uppgifter har mopedisten kört över hans ben med flit och sedan dragit omkull mannen.

– Han satt utanför Netto när en person på moped började jaga honom. Han körde över ena benet och slet sedan tag i hans jacka så att han ramlade omkull och skadade ryggen. Tydligen kände han igen föraren sedan tidigare, men jag vet inte varför han blev påkörd, säger Siinto Hämäläinen.

35-åringen kommer från Rumänien och har ofta kontakt med Siinto Hämäläinen. Under söndagen blev han behandlad på Södra Älvsborgs Sjukhus men skadorna bedöms så pass allvarliga att han kan komma att föras vidare till Sahlgrenska i Göteborg. Besked väntas komma på tisdagen.

– Han har fått en fotledsfraktur och läkarna har fixerat benet med en metallställning och skruvar. Men än så länge vet jag inte hur allvarlig ryggskadan är, säger han.

Men enligt Gunnar Olofsson, som arbetar på Boda vårdcentral och besökte mannen under söndagen, så har mannen fått en kotfraktur och det gör det svårbedömt. Han är själv förfärad över tillvägagångssättet.

– Personen på mopeden ska tydligen ha åkt fram till honom och sagt "hello my friend" och sedan kört över hans ben, säger Gunnar Olofsson.

I går kom det uppgifter från polisen att mopeden hade beslagtagits och att en man född 1997 hade anträffats. Men det stämmer inte enligt utredningsbefäl Jan Johansson.

– Jag vet inte varifrån de uppgifterna kommer. Vi har ingen skäligen misstänkt. Men just nu håller vi på att gå igenom övervakningsfilmer och vi har förhört målsägande.

Inledningsvis rubricerade polisen händelsen som vårdslöshet i trafik men efter förhör med mannen har det ändrats till grov misshandel.

– Vi misstänker att det är medvetet. Och det är verkligen för jävligt. Han var helt chanslös, säger Jan Johansson.

Enligt polisen befann sig mellan 50 och 60 personer på platsen när det hände. Men ingen har velat ställa upp som vittne.

– Vi har vissa spaningsuppslag men vi skulle gärna vilja ha mer för att kunna knyta ihop säcken. Den som vet någonting är varmt välkommen att höra av sig.