Köpte sex av unga tjejer – man ställs inför rätta

Borås Artikeln publicerades

En man som åtalats för att flera gånger ha köpt sex av två unga tjejer i Borås ställs nu inför rätta. Flickorna har berättat att de sålt sex till många, men bevisen anses bara hålla för åtal mot en man.

– Rent generellt är det svårutredda brott och inblandade brukar inte vara särskilt intresserade av att medverka i utredningar, säger åklagaren Niina Andersson.

Det är olagligt att köpa sex, men inte att sälja. Tjejerna har därför hörts som vittnen i förundersökningen och berättat hur de fick kontakt med män i Borås, Göteborg och Stockholm på dejtingsajten Badoo.

De har sagt att de sålt sex till ett tiotal män, fast inte avslöjat deras identiteter.

De har berättat om en man i filmbranschen, om en butiksägare som stängde affären när han hade sex där så att inga kunder skulle komma in. Om en man med ridhöst som bjöd på sprit.

Och så vidare. Men bara i ett fall blev det åtal.

BT har tidigare skrivit om ärendet och om problemen att bevisa sexköp.

– Rent generellt kan det vara svårt att identifiera personer när man har chattkonversationer och använder alias. Och inte bara männen utan även tjejerna har använt alias, säger Niina Andersson.

Mål om sexhandel är mycket ovanliga i Borås och det var tillfälligheter att detta fall ledde till åtal.

– Som jag har förstått har polisen mer eller mindre snubblat över uppgifter när man utrett andra brottsmisstankar och kommit över konversationer som man tolkade som suspekta, säger Niina Andersson.

– Och på det spåret fortsatte man.

För de flesta berörda i utredningen finns bara chattar på dejtingsajten, men mannen som åtalats skickade många sms som används som bevis mot honom.

"500 nu 10 min", kunde det stå.

Enligt flickorna betydde det 500 kronor för tio minuters sex.

Mannen har medgett att han varit tillsammans med den äldre flickan, men beskrivit det som ett förhållande och förnekat betalning.

Personer som arbetar mot prostitution, till exempel poliser och socialarbetare, har ofta varnat för riskerna som kvinnor utsätter sig för.

Den åtalade 30-åringen har tidigare dömts för misshandel och olaga hot mot en 17-årig tjej som han hade ett förhållande med. Han slog och sparkade, drog i håret, knäade henne i underlivet och tog strypgrepp.

Han skickade även sms om att hon skulle dödas eller skadas.

På grund av psykiska problem fick han villkorligt och samhällstjänst i stället för fängelse, enligt domen.

Fakta

Flickornas ålder gav skärpt åtal

Två gånger tidigare har rättegång i målet ställts in eller avbrutits och under tiden som gått har åtalet skärpts på en punkt.

Att köpa sex av någon under 18 år rubriceras som köp av sexuell handling av barn och ger strängare straff.

Från början trodde man bara att en av de två flickorna var så ung, men nu har det kommit fram att även den andra kan ha varit under 18 då mannen hade sex mot betalning.

Visa mer...