Kommunpolisen: ”Vi har goda möjligheter att stoppa detta”

Borås Artikeln publicerades
Anders Cronehag. Arkivbild.
Foto: Frida Klingberg
Anders Cronehag. Arkivbild.

Polisen har tagit del av Instagramkontot och sett filmerna från slagsmålen på Norrby.

Kommunpolisen Anders Cronehag tror att fajterna kan stoppas.

– Jag tror att vi har goda möjligheter till det, säger han.

Arrangerade slagsmål med boxningshandskar inför ett 50-tal entusiastiska i publiken. Kombattanter som slår varandra till marken. BT berättade tidigare i dag om Instagramkontot som sprider filmer från gatuslagsmål på Norrby.

Kommunpolisen Anders Cronehag har känt till fenomenet i två veckor men tog del av Instagramkontot först under onsdagen.

– Det har inkommit tips tidigare och vi har åkt på larm om att det har förekommit uppgjorda boxningsmatcher. Senast var i söndags, berättar han.

Cronehag ser allvarligt på bråken – ur tre perspektiv.

– Det mest allvarliga är att någon kan bli skadad. Man bankar på varandra ganska bra. Vi har diskuterat det här med samtycke, här kan man ifrågasätta hur stort samtycket är utifrån grupptrycksdynamiken. Vill de som fajtas verkligen göra det här? Det kan vara väldigt svajigt här.

Det andra perspektivet han för fram är att tillställningarna är störande för allmänheten. Det tredje rör spelverksamhet. Enligt Cronehag har polisen fått uppgifter om att det förekommer spel kring matcherna, vilket är olagligt.

Han är hoppfull om att det går att stoppa fajterna, men då måste flera aktörer ta ansvar.

– Det bygger på närvaro och samverkan mellan oss, Borås stad och fritid- och folkhälsa. Men framför allt gäller det att få föräldrarna att förstå att barnen som är med i det här utsätter sig för risker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.