Kommundelarnas framtid på spel

Borås
Foto:

Politikerna i Borås lyckas inte komma överens angående kommundelarnas framtid – och det börjar bli bråttom.

Artikeln publicerades 15 september 2008.

Därför får tjänstemännen uppdraget att förnya kommunen.
– Du ska kunna gå i en likvärdig skola och få lika bra äldreomsorg eller hemtjänst oavsett var i Borås du bor. Idag tillfredsställer inte organisationen likställigheten, säger kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (kd).

I över ett halvår har politikerna diskuterat hur Borås kan organiseras på ett nytt sätt, men de har misslyckats med att komma fram till något förslag. Därför vill sexpartimajoriteten att tjänstemännen ska ta fram ett förslag. Men det är bråttom, om man vill sjösätta en ny organisation efter nästa val.
– De ska ta fram förslag på en mer centraliserad organisation, men med inslag av lokalt inflytande, säger Drotz. Efter det ska vi ha en dialog med alla partier.

– Vi är också ute efter att begränsa antalet förvaltningar. Det finns ingen kommun i hela Sverige som har så många förvaltningschefer som Borås. Förändringen ska ge en bättre och effektivare organisation som ska komma boråsarna till del, säger Drotz.

Lennart Andreasson (v), som sitter med i politikergruppen för en ny organisation, är upprörd över att sexpartimajoriteten nu överraskande ger uppdraget till tjänstemännen.
– Man gör inte så här om man ska jobba fram något gemensamt i en grupp. De sa till oss att vi skulle ha ett öppet sinnelag, men det var bara floskler.

– De har inte sagt ett ord till oss om detta att uppdraget överlämnas till tjänstemännen, det här är fullständigt hjärnsläpp.

Andreasson menar att det är viktigt att komma överens över partigränserna, eftersom uppgörelsen måste hålla också efter val.

Kommunalrådet Ulf Olsson (s) är övertygad om att man behöver titta på flera alternativ, men tycker det är bra att man nu tar fram ett konkret förslag då ärendet dragit ut på tiden.