Kolmården polisanmäls för vållande till annans död

Borås Artikeln publicerades

Kolmårdens parkledning polisanmäls för vållande till annans död, skriver flera medier.

Anmälare är Stig Engdahl, 70, och hans fru Christine från Ed i Dalsland. Stig Engdahl blev år 2003 rikskänd efter att han dömts för att ha skjutit en varg som attackerade hans får.

– Jag anser att de är vållande till annans död. Om de bedriver sådan verksamhet att de låter människor gå in till vargar sätter de andras liv i fara. Jag anser att det får bli slut på den här vargcirkusen de håller på med här i Sverige, säger Engdahl till aftonbladet.se.

Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark, säger att gårdagens händelse är unik och att inget liknande tidigare inträffat i djurparken.

– Något liknande har aldrig hänt i Kolmårdens djurpark. Att föda upp tama vargar och ta med besökare in till dem är en verksamhet som har vi hållit på med i 30 år. Vi har haft tillbud och incidenter och lekbeteenden som gått över styr och där personer fått något bett eller nafs. Men vi har aldrig upplevt något lika tragiskt och obegripligt som det här.

Han säger också att när besökare varit inne hos vargarna har det alltid varit två personer från djurparken med inne i hägnet.

Inga tecken på obalans
Det fanns inga tecken på att vargflocken var ur balans, uppgavs det på pressträffen som hölls på Kolmården på måndagsförmiddagen.
– Tidigare när vi har haft mindre incidenter har vi sett beteenden hos vargarna som kommit smygandes. Men här hade vi inga tecken att ta fasta på, säger en representant för djurparkens ledning.

Kvinnan som dödades hade titeln zoolog och var ursprungligen från Borås.

Det finns ingen kameraövervakning vid hägnet och händelsen ska bland annat utredas via medicinsk undersökning, samt polisens tekniska undersökning.
– Det känns ofattbart och otroligt det som hänt, säger Mats Höggren zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

– Vi förväntar oss en medicinsk utredning, där man förhoppningsvis ser något. Hon förolyckades i varghägnet, det är vad vi vet. Om det kopplas till någon annan händelse är inget vi vet nu.

Djurskötaren var enligt honom mycket erfaren.

På frågan vad som händer med vargarna svarar han:
– Det finns några liknande händelser historiskt i Sverige, men inga exempel på att djuret avlivats i efterhand. Vi har stängt hägnet nu, men det finns inga praktiska problem med vargarna nu. De kommer inte att ha den roll de haft tidigare, de här vargarna. Bortsett från det har vi ingen anledning nu att fatta beslut om vargarnas framtid nu.

Inga planer på avlivning
I nuläget finns inga planer på att avliva vargarna i hägnet, enligt Mats Högberg.
– Vi kommer inte att fatta några beslut om detta i det korta perspektivet, säger han.

Däremot kommer inte några skötare att gå in till vargarna som tidigare.
– Det är inte aktuellt just nu. Vi måste tänka igenom situationen och se hur vi ska agera i framtiden, säger Högberg.

När besöksgrupper har fått komma in till vargarna är det alltid två personal som är med, en för att ta hand om vargarna och en som har ansvar för gästerna, enligt Mats Höggren.
– Först går vi igenom förhållningsregler och säkerhetsföreskrifter inför den en timme långa vistelsen i varghägnet. Sedan tar vi med besökarna in i hägnet där vargarna får hälsa på dem.

– Där talar vi om vargars biologi och beteende, och diskuterar rovdjurspolitik, vargdebatt och annat. Men det finns inget fast manus. Besöket beskrivs ofta som en stark, positiv och unik upplevelse, säger han.

"Rutinerna har vuxit fram"
Jan Roy, koncernchef på Kolmårdens djurpark, säger till TT att de rutiner som parken haft för kontakt med vargar har utvecklats över tid och ansetts tillräckliga.

– Kolmården har jobbat med det här i 30 år och rutinerna har vuxit fram genom åren. Flera andra parker jobbar också på liknande sätt. Det har varit tillräckligt, fram till nu. Men nu behöver vi uppenbarligen titta på våra rutiner.

Vargflocken är kvar i det hägn där djurvårdaren förolyckades och djurparkens personal måste förstås fortsätta hantera den.

– Men vi kommer att vara väldigt varsamma i den kontakt som kommer att vara och se till att det sker på ett vettigt sätt.

Vad som händer med flocken på längre sikt är inte klart.

– Vi har inte gett det någon prioritet just nu, säger Roy.

Han vill ännu inte säga om bristande rutiner kan ha bidragit till tragedin.

– Det är för tidigt att bedöma. Det pågår en polisutredning och vi har rättsläkare och folk som går igenom vad som skett och inte skett. Nu handlar det för vår del om att hantera medarbetare och hjälpa dem att hantera sorgen. Rutinerna blir nästa frågeställning.

Stämningen bland parkens anställda är dämpad.

– Det är en otroligt tragisk händelse som drabbat oss. Och det är obegripligt för alla, säger Jan Roy till TT.