Klart: Han är AB Bostäders nya vd

BORÅS Artikeln publicerades
Foto:Jan Pettersson

Bengt Engberg blir ny vd för kommunala bostadsbolaget AB Bostäder.

I höstas lämnade AB Bostäders förre vd Anders Thorén sin tjänst efter bara ett halvår på posten. Sedan dess har Bengt Engberg varit tillförordnad vd och kombinerat det med sitt ordinarie jobb som affärsutvecklingschef.

Men från första april lämnar han sitt gamla jobb, som han haft i 15 år, och blir ordinarie vd på heltid.

– Det känns väldigt spännande och kul. Borås som stad har ett ganska häftigt läge med stark tillväxt och stora utmaningar, och vi ser oss som en samhällsbyggare, säger han.

De framtida utmaningarna för AB Bostäder handlar både om att förvalta de fastigheter bolaget har, och att bygga nytt. Målsättningen är 100 nya lägenheter varje år.

– Det är jag övertygad om att vi kommer att klara, vi har 500 lägenheter i pipeline för de kommande åren, säger Bengt Engberg.

Tillgång till mark att bygga på har varit något av en stridsfråga mellan AB Bostäder och Borås stad – bostadsbolaget har klagat på att man inte har fått tillräcklig tillgång till mark att bygga på.

– Men utifrån den diskussion vi har nu känns det som att det finns en förståelse. Jag ser inte bakåt utan framåt, och just nu har vi en bra process, säger Bengt Engberg.

Att utveckla bolagets befintliga bostadsbestånd nämner han också som en utmaning för framtiden. Inte minst handlar det om de stora bostadsområdena, som Hässleholmen och Hulta. Engberg menar att AB Bostäder behöver ta ett socialt ansvar:

– Det ser jag som en nödvändighet. Det som har hänt där på senaste tiden skapar förstås oro, och vi behöver möta våra kunder och jobba med trygghet. Det gäller att hitta bredare samarbetsformer, till exempel med polisen och socialtjänsten.

För ett år sedan sålde AB Bostäder nästan 1 000 lägenheter på Hässleholmen och Sjöbo. Men fler försäljningar är inte aktuellt, enligt Bengt Engberg:

– Försäljningen frigjorde kapital och gav oss muskler för att bygga nytt. Men vi kan inte bli för små, det är viktigt för balansen mellan oss och de privata hyresvärdarna. Det behövs också en balans mellan hyresrätter och bostadsrätter.

Bengt Engberg lämnar alltså posten som affärsutvecklingschef för AB Bostäder. Hur bolagets ledningsorganisation ska se ut framöver är inte helt klart ännu.