KD-topp: "Ingen har rätt att dölja sitt ansikte"

Borås Artikeln publicerades

På kommunstyrelsens sammanträde i går avslogs flera motioner från Sverigedemokraterna. De flesta utan diskussion. Förutom en – ett förslag om förbud mot burka och nikab i skolan.

När kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) läste upp ärendet begärde Falco Güldenpfennig (KD) ordet.

– Jag vill inte delta i beslutet, sa han.

När ledamöterna skulle rösta ja eller nej till motionen avstod han från att rösta och motionen avslogs med elva röster mot en. Krister Maconi, politisk vilde och tidigare sverigedemokrat var den enda som röstade ja till förbudet.

– Det finns goda skäl att förbjuda burka. Det är bara islamister som använder nikab och burka, sa Krister Maconi på sammanträdet.

Motionen är från 2009 och lades av den avlidne förre riksdagsledamoten och sverigedemokraten William Petzäll. Alla utom en av de aktuella SD-motionerna är skriva av personer som nu gått ur partiet.

Till BT säger Falco Güldenpfennig att han är för ett förbud mot burka och nikab:

– Ingen ska ha rätt att dölja sitt ansikte. Det är helt barockt.

Varför inte?

– Det är av säkerhetsskäl. Och hur ska man kunna kommunicera om man inte ser ögonen? Om förskolepersonal skulle ha burka, hur skulle det bli då? Små barn förstår inte om de inte ser ögonen. Kommunikationen omöjliggörs.

Kan inte du, som kristdemokrat, förstå att man vill uttrycka sin religion genom att ha på sig burka eller nikab?

– Det har ingenting med religion att göra. Det är rent kvinnoförtryck. Det står ingenstans i Koranen att man ska ha burka.

Falco Güldenpfennig vill gärna gå ett steg längre och förbjuda burka och nikab på alla öppna platser i samhället.

– En fotbollsentusiast får inte dölja sitt ansikte, varför skulle man få ha burka då? Hemma är det okej, men inte ute bland folk.

Men är det ett stort problem att personer i Borås klär sig i burka eller nikab?

– Man kan vända på det och fråga sig om det är ett stort problem att fotbollsentusiaster täcker sina ansikten, och det är ju förbjudet.

Han tror dock inte att förbudet kommer att bli verklighet.

– Jag har inte partiet bakom mig. Jag vet att många håller med mig, men ingen vågar säga något. Jag har inte heller med mig partiet centralt.

Men Falco Güldenpfennig står inte ensam. Ordföranden för Kristdemokraterna i Borås, Åke Ekvad, håller med honom.

– Det här är en fråga lokalt, det finns inget riksbeslut för Kristdemokraterna. Men jag och Falco har beslutat detta i samråd, säger Åke Ekvad.

– Burka är ett bekymmer i skolan. Som det ser ut nu så ligger beslutet på rektorer, för att Skolverket inte vågar ta beslut i frågan. Egentligen borde det vara förbjudet i alla offentliga sammanhang, säger Åke Ekvad.

Är det fler kristdemokrater i Borås som har de här åsikterna?

– Jag har inte frågat alla, men jag tror att alla kristdemokrater som sitter i kommunfullmäktige tycker så här, säger Åke Ekvad.

Kommer Kristdemokraterna i Borås att driva frågan om ett förbud mot burka och nikab nu?

– Det tror jag inte att vi kommer att göra, säger Åke Ekvad.

Johanna Johansson