Katja Magnusson först att få Nils Horner-pris

Borås Artikeln publicerades
Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson rapporterar vid gränsen mot Kobane.
Foto:Ammar Akkash
Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson rapporterar vid gränsen mot Kobane.

Sveriges radios korrespondent Katja Magnusson blir den första att få Nils Horner-priset. Hon är stationerad i Istanbul men rör sig i hela Mellanöstern.

När BT når Katja Magnusson befinner hon sig i Istanbul där hon gör ett reportage om folkmordet på armenier.

Hon är dessutom i full färd med att färdigställa ett reportage om Bagdad b-boys, en grupp unga killar som ägnar fritiden åt breakdance.

– Men de vill inte kallas för breakdansare, bara b-boys, säger Katja Magnusson med ett skratt över en knastrig telefonlina.

Hon är tacksam över att bli den första som får ta emot Nils Horners pris.

– Det känns väldigt fint och hedrande. Nils har alltid varit en jättestor förebild för mig och mina kollegor. Han var nästan alltid på plats, otroligt duktig på att vara först – och lyckades alltid få hem bra ljud, säger hon.

Katja Magnusson och Nils Horner har länge varit kollegor, både på Ekots redaktion och som utrikeskorrespondenter för Sveriges radio.

– Det var helt fruktansvärt när vi fick beskedet. Alla blev väldigt chockade. Efteråt har jag tänkt flera gånger att han kanske kommer tillbaka, säger hon.

Född och uppvuxen i Linköping började hon arbeta som journalist 1999 på P4 Västernorrland. Jobbet som utrikeskorrespondent på Sveriges radio har hon haft i fyra år. Redan innan dess hade hon läst arabiska och bott i Kairo och Damaskus.

– Men det här jobbet har gjort att jag har fått komma till platser och se saker som jag inte hade fått annars.

Konflikten i Syrien är något som har upptagit mycket av hennes tid det senaste.

– Jag har följt några tjejer från Syrien ett tag. Från att de har gift sig unga, till när de skilt sig och varit tvungna att göra abort. Det är sådana historier som påverkar mig mest.

Hon kommer även ihåg mötet med den syriska pojken som hade slutat prata efter den syriska regimens beskjutning av hans hemstad Homs. Kort därefter såg han avhuggna huvuden i norra Syrien som IS satt upp på ett staket.

– Han var traumatiserad av våldet från alla sidor i landet. Det är svårt att inte bli berörd när man ser ett barn på det sättet.

Att vara utrikeskorrespondent är att ständigt sätta sitt eget liv på spel för nyhetsrapporteringens skull – men Katja Magnusson känner sig sällan rädd ute på fältet.

– Jag försöker att inte hamna i de allra farligaste situationerna. Vi har noggranna utredningar innan vi åker till farliga ställen och en säkerhetsavdelning som bedömer faror.

Den största faran är ofta inte platserna man åker till, utan själva transporterna dit.

– I trafiken kan det uppstå situationer som är svåra att förutse och förbereda sig för. Men vi försöker planera så mycket som det bara går i förväg.

I framtiden vill hon fortsätta rapportera från Mellanöstern. Längre fram kan hon tänka sig att flytta hem till Sverige och börja göra dokumentärer.

– Jag tror att det skulle vara givande att ägna sig åt att jobba med längre projekt.

Prissumman på 25 000 kronor kommer hon att använda till en Libanonresa för att bli ännu bättre på arabiska.

Fakta

Katja Magnusson

Född: 3 september, 1975 i Linköping.

Verksam som: Bevakar Mellanöstern för Sveriges Radios utrikesredaktion sedan 2011 med Istanbul som bas.

Bakgrund: Började på P4 Västernorrland 1999. Flyttade till Stockholm för att arbeta på P1 morgon. Innan hon blev utrikeskorrespondent arbetade hon på Ekot.

Har bland annat bevakat: Arabiska våren 2011, jord­bävningen i Turkiet 2011, inbördeskriget i Syrien 2012-2014, oroligheterna i Turkiet 2013-2014, Isis utbredning i Irak 2014.

Det här använder jag prispengarna till: En resa till Libanon för att förbättra min arabiska.

Visa mer...

Fakta

Nils Horner-priset

Borås Tidning och dess ägarstiftelse Tore G Wärenstam har inrättat priset till journalisten Nils Horners ära. Vinnaren har utsetts av en jury med representanter från BT, Sveriges Radio och Journalisthögskolan i Göteborg.

Nils Horner var från Borås och började sin journalistiska karriär på BT. Han brukade även skriva utrikeskrönikor i BT.

Priset består av 25 000 kronor. Vinnaren kommer i maj att hålla föreläsningar på Journalisthögskolan och Bäckängsgymnasiet.

Syftet med priset är att lyfta fram den goda utrikesjournalistiken.

Visa mer...