Karin Samuelsson: Nu lever vi tydligen i framtiden

Borås Artikeln publicerades

För att förstå världen ska man se saker med egna ögon – men så slog flygskammen till.

Jag har lärt mig rätt mycket om pingviner på sista tiden. Om stora pingviner med majestätisk gång, om mindre med rolig frisyr som hoppar fram. Jag har lärt mig en del om albatrosser också, och om liror och stormfåglar.

Så väldigt intresserad trodde jag egentligen inte att jag var av just pingviner. Men jag har en vän som har rest över halva världen, till Falklandsöarna, för att se dem i sin naturliga miljö.

Om man vill förstå världen, ska man se saker med egna ögon. Eller genom någon annans ögon, om det är någon man känner väl.

Att se världen på håll, via en bok eller skärm – det är faktiskt inte alls samma sak. Det är väl därför pingvinerna blev intressanta först nu.

Det är värt att tänka på, efter den senaste tidens debatt om flyget.

Det är ju någonting som har hänt. Den som inte flyger sträcker på sig, den som gör det ber om ursäkt. Överallt talas det om flygskam.

För nästan precis fyra år sedan jobbade jag med ett långt reportage om koldioxid, resor, flyg och tåg. En av många personer jag intervjuade var Svante Axelsson, då generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

När kunskapen om flyget och klimatförändringarna ökar, förutspådde han, kommer glamouren kring flygresorna att falna: ”Att åka till New York över en helg, det kanske närmast kommer att kännas lite äckligt i framtiden”.

Som om det skulle kunna hända, tänkte jag då. Och en månad efter att jag hade skrivit det där reportaget flög jag själv till New York. Så var det med den flygskammen.

Vad är det som gör att vi människor envisas med att göra tvärs emot, trots att vi egentligen vet hur det borde vara?

Förutom pingviner och albatrosser finns det olja utanför Falklandsöarna, har jag också lärt mig. Ett av företagen som provborrar där heter Rockhopper, precis som pingvinerna med frisyren. Kanske börjar man utvinna oljan redan nästa år. Vad det betyder för fåglarna är det nog ingen som riktigt vet.

Vad det betyder för världen vet vi däremot: mer billig fossil energi, som kan eldas och därmed bidra till klimatkrisen. Kanske som flygbränsle. Trots att världen inte behöver ett enda nytt oljefält till.

Ungefär som när jag flög till New York fast jag visste att jag inte borde, bara i större skala.

Men nu, plötsligt, lever vi tydligen i den där framtiden som Svante Axelsson talade om, där åtminstone flygresor börjar bli lite, lite äckliga. Just precis när vi hade börjat vänja oss vid att den stora världen hade blivit så liten, att det går att ta sig överallt.

Det är en sorg, det är det. Vad gör det med vår förståelse av världen, om vi inte kan se den med egna ögon? Kanske inte ens genom en väns ögon, när det inte går att flyga lika mycket längre.

Den där New York-resan var kanske min sista flygresa, kanske inte. Jag tror i alla fall inte att jag någonsin kommer att se vare sig pingviner eller albatrosser i sin naturliga miljö.

Det är okej. Men det måste få kännas lite ledsamt också.

Mera

Om pingviner och om Falklandsöarna

Pingviner förekommer nästan bara på södra halvklotet (undantaget Galapagospingvin, nära ekvatorn).

• Olika pingvinarter skiljer sig åt en hel del, men liknar varandra i kroppsform och färg. Störst är kejsarpingvinen, 120-130 cm lång och uppemot 35 kg tung. Minst är dvärgpingvinen, bara 30-40 cm och 1,5 kg.

• Pingviner flyger inte men är skickliga simmare. Födan består av kräftdjur, fisk och bläckfisk.

Falklandsöarna är en ögrupp i södra Atlanten, öster om Sydamerikas sydspets, som tillhör Storbritannien.

• Även Argentina gör anspråk på ögruppen, vilket ledde till Falklandskriget som pågick ett par månader under 1982.

• På Falklandsöarna lever dryg 3 000 personer, nästan uteslutande av brittisk härkomst. Huvudorten är Stanley, med 2 500 invånare.

• På Falklandsöarna lever fem pingvinarter: kungspingvin, klipphopparpingvin, åsnepingvin, macaronipingvin och magellanpingvin.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.