Varningarna – dubbla VMA i Västsverige efter bränder

Brand Artikeln publicerades

Myndigheterna har gått ut med två VMA efter bränder i Göteborg och utanför Uddevalla. Den utanför Uddevalla hävdes vid 22-tiden på söndagen.

En kraftig brand har brutit ut på Björkö i Göteborgs skärgård.

Stora rökmoln har spridits från ön och boende har uppmanats att evakuera – men elden ska nu vara under kontroll.

Branden kan ha startats av en nödraket från en båt.

Larmet om branden på Björkö, en av öarna i Öckerö kommun, inkom strax före klockan 18 på söndagen.

Vid klockan 19 gick myndigheterna ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA): Boende i området Mossvägen–Ljungblomsvägen, i öns tätort, uppmanas att omedelbart utrymma.

Elden startade i terrängen, men spred sig snabbt mot öns bebyggelse. Efter klockan 20 meddelades att elden är under kontroll.

Polisen har inga uppgifter om personskador.

– Det började som markbrand och sedan har det spridit sig, jag har inte riktigt koll på läget, det är kaotiskt just nu, sade Daniel Lyckelid vid räddningstjänsten vid halv åtta-tiden, medan evakueringen av boende pågick.

Ön Björkö är drygt fem kvadratkilometer stor och befolkas av runt 1 500 personer.

Björköbon Jens Kosterhed såg släckningsarbetet pågå 50 meter från sitt hus. Utanför fönstret syns nu röken som en dimma.

– Det känns som att de har läget under kontroll, det har slutat vattenbombas, säger han till TT strax före klockan 21.

– Det är så mycket rök att jag inte ser om det brinner på andra ställen. Det blåser ju nästan kuling, det här hade kunnat gå riktigt illa.

Han stod hemma i vardagsrummet när han såg röken närma sig mellan träden. Då sprang han ned till stranden och såg elden ta fart.

– Jag såg inga lågor just då och trodde att branden skulle ta stopp mot berget. Sedan tog det fart rejält och den hoppade över berget in i skogen. Det har brunnit så in i helvete.

De stora rökmolnen har lyft från ön och spridits i östlig riktning, mot Göteborg.

Det finns inga broar mellan Björkö och fastlandet – all trafik går via vattnet. Katarina Wolffram vid Trafikverket berättar att man har satt in en extra vägfärja till Björkö.

– Det är en färja från Hönöleden. Det behövs ju mer kapacitet för att få över all brandpersonal och alla fordon. Däremot tar vi inte över några privata bilar till ön, säger Wolffram.

Det har inte funnits några planer på att evakuera ön.

– Vi får tänka till så att vi följer rökens vindriktning. Nu evakuerar vi folk rakt söderut, säger polisens presstalesperson Hans Lippens till TT.

Polisen får mängder av samtal från göteborgare som undrar var röken kommer ifrån. Hans Lippens ber allmänheten att inte ringa till polisen med frågor som inte är akuta.

Flera helikoptrar har skickats till platsen för att delta i släckningsarbetet.

– Vi har fått in det som att en nödraket har skjutits från en båt, gått in på land och satt eld på gräs och annat, sade Hans Lippens i ett inledande skede.

Uppgiften om nödraketen är inte bekräftad.

– Vi hade en händelse på platsen med en person som hade motorproblem och sköt upp en nödraket, men om det finns en koppling till detta kan jag inte bekräfta, säger Tobias Nicander, sjöräddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, till GT.

---

Två personbilar och en husbil krockade utanför Uddevalla på söndagen. Husbilen började brinna – och elden har spridit sig till en omfattande terräng- och skogsbrand.

Ett viktigt meddelande till allmänheten varnar för rökutvecklingen. Uppmaningen hävdes vid 22-tiden på söndagen.

Trafikolyckan inträffade vid Bratterödsmotet, söder om Uddevalla, vid 13-tiden, rapporterar lokala medier.

Branden som startade i husbilen spred sig snabbt i omgivningen. Vid halv fem-tiden meddelar räddningstjänsten att branden inte är under kontroll och att ett släckningsarbete pågår på fyra fronter.

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats med anledning av branden. Det ryker kraftigt i riktning mot Trollhättan med omnejd och räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Vi har ett kritiskt läge, säger Ulrik Olsson vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän till Bohusläningen.

Polisen var tidigt ute och knackade dörr hos dem som bor i det glesbebyggda området.

– Några fastigheter är evakuerade. Jag har ingen siffra på hur många, säger polisens presstalesperson Hans Lippens till TT.

Enligt Sveriges radio fick de evakuerade återvända hem under söndagskvällen.

Totalt tre helikoptrar är på plats och vattenbombar branden. Två av dem är tyska helikoptrar som är i Sverige sedan tidigare skogsbränder och en är privat.

– Vi har minst 40 man som släcker på marken, säger Peter Grönroos, inre befäl vid räddningstjänsten i norra Älvsborg till GT.

Under natten jobbar 25 personer med bevakning av branden och på måndagsmorgonen kommer ytterligare vattenbombning av området göras, skriver SVT Väst och P4 Väst

Branden har spridit sig till ett svårtillgängligt område och räddningstjänsten har svårt att bilda en uppfattning hur stor den är, rapporterar SVT Väst.

Vägar som passerar brandområdet har stängts.

Efter olyckan fördes minst fyra personer till sjukhus med ambulans, uppger SOS Alarm. Ingen ska dock ha fått allvarligare skador.